Фото: BR

Скільки коштуватиме відновлення економіки України через війну: Світовий банк назвав шокуючу суму

Відновлення економіки України внаслідок вторгнення Росії коштуватиме 411 мільярдів доларів. Ця сума у 2,6 раза перевищує очікуваний валовий внутрішній продукт України 2022 року.

Про це повідомляє Yahoo Finance.

Відзначимо, що ще у вересні 2022 року сума для відновлення України становила 349 мільярдів доларів. 

За словами прем'єр-міністра України Дениса Шмигаля, відновлюватимуть насамперед енергетичну й критичну інфраструктури, житло, економіку та гуманітарне розмінування. Оцінені збитки та потреби у відновленні не включають дані про втрати на окупованих територіях.

Відповідно до швидкої оцінки потреб, Україні знадобиться 14 мільярдів доларів США для критично важливих і пріоритетних інвестицій у реконструкцію та відновлення у 2023 році, що вимагатиме 11 мільярдів доларів США понад те, що передбачено в бюджеті України на 2023 рік.

Приблизно 22% потреб припадає на транспорт, тоді як на житло припадає 17%, енергетику — 11% і сільське господарство — 7%.

"Найбільше пропорційне зростання відбулося в енергетиці, де збиток у п’ять разів перевищив рівень, який спостерігався у червні 2022 року. Найбільші стрибки відбулися в прифронтових регіонах, таких як Донецьк, Харків, Луганськ і Херсон, які стали жертвами російських ракетних атак з жовтня", — повідомили у Світовому банку. 

Нагадаємо, восени минулого року на тлі повномасштабної війни Росії проти України наша країна отримала від міжнародних донорів майже $22 млрд фінансової допомоги. Однак ця сума могла бути майже вдвічі більшою, якщо порівняти з тим, що було заявлено раніше.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

 

Економіка, 22.03.2023 17:14