Негода в Китаї. Скріншот із відео

У китайській провінції Гуандун випали рекордні дощі: в небезпеці — 127 мільйонів людей (відео)

У південній китайській провінції Гуандун вода сягнула рекордного за 50 років рівня через сезон дощів. Під загрозою опинилися приблизно 127 мільйонів людей, інфраструктура й економіка ключового комерційного та виробничого центру країни.

Про це повідомив The Washington Post. Журналісти зазначили, що зливи розпочалися 16 квітня та досі не закінчилися — рівень води піднявся настільки, що затопило будинки близько 82 тисяч людей.

Понад тисяча шкіл не відкрилися, близько 1,16 мільйона господарств залишилися без світла. Рятувальники витягують людей із затоплених будинків і заблокованих водою машин. Щонайменше 11 місцевих мешканців зникли безвісти, шість із яких — у горах, де зливи спровокували зсуви ґрунту.

Паводок розпочався через те, що вода в Чжуцзяні (системі річок, що охоплює південь Китаю), піднялася до рекордного за 50 років рівня. З минулого тижня як мінімум у 44 річках Чжуцзян вода піднялася вище за попереджувальну лінію та, найімовірніше, найближчим часом вийде з берегів.

Останніми роками зливи в провінції Гуандун посилюються. Метеорологи пояснили, що наслідки глобального потепління в Китаї серйозніші, ніж будь-де. Зокрема, на їхню думку, це пов'язано з тим, що Китай докладає замало зусиль для боротьби з ним, а влада провінцій обмежена у заходах боротьби проти стихійних лих через вертикальну систему влади в країні.

Нагадаємо, що влітку минулого року у столиці Китаю фіксували аномальну спеку. Температура повітря в Пекіні побила 60-річний рекорд.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Світ, 22.04.2024 17:20