Фото ілюстративне. Джерело: ПАРЄ

У ПАРЄ схвалили резолюцію щодо заморожених російських активів на користь України

Комітет з політичних питань Парламентської асамблеї Ради Європи (ПАРЄ) ухвалив проект резолюції, який передбачає конфіскацію заморожених російських активів. Їх мають передати новому фонду для відновлення України.

Про це повідомив сайт ПАРЄ. У документі зазначено, що Росія повинна надати "повну компенсацію за шкоду, завдану її міжнародно протиправними діями, включаючи руйнування інфраструктури, загибель людей, економічні труднощі та інші негативні наслідки".

Комітет пропонує створити під егідою Ради Європи "міжнародний компенсаційний механізм", який сприятиме заснуванню міжнародного трастового фонду. До нього передали би російські активи, якими розпоряджаються країни-учасниці Ради Європи й інші держави.

У проекті резолюції також ідеться про створення "неупередженої й ефективної" міжнародної претензійної комісії, яка розгляне позови України й інших суб’єктів, що постраждали від агресії, та діятиме відповідно до визнаних судових норм.

Комітет з політичних питань ПАРЄ закликав держави-члени Ради Європи, які мають у своєму розпорядженні заморожені російські активи, активно співпрацювати, аби передати їх відповідному механізму за підтримки ЄС, США та країн G7.

"Згідно з міжнародним правом, держави мають повноваження вживати контрзаходи проти держави, яка серйозно порушила міжнародне право. Зараз настав час для держав-членів Ради Європи перейти від санкцій до контрзаходів", — заявили в комітеті.

Також у ПАРЄ нагадали, що станом на червень 2023 року зафіксовані збитки, які завдала Росія українській економіці й інфраструктурі, — 416 мільярдів доларів.

Надалі резолюцію розгляне Парламентська асамблея Ради Європи, до якої входять парламентарії 46 країн.

Заморожені активи РФ

Після початку воєнних дій в Україні держави G7, Євросоюз та Австралія заморозили майже 300 мільярдів доларів російських держактивів. Більшість із них перебуває у Бельгії — в депозитарії Euroclear. Наприкінці 2023 року Єврокомісія представила план щодо використання непередбачених доходів, одержуваних внаслідок заморожування російських активів та їхнього інвестування. Поки що пропонується акумулювати на окремих рахунках у депозитаріях Євросоюзу надзвичайний прибуток від активів Банку Росії в очікуванні пропозиції Єврокомісії щодо подальших кроків.

16 січня Мінфін Бельгії повідомив, що Євросоюз технічно розпочав роботу з вилучення заморожених активів Банку Росії. Передбачається, що після списання податків із доходів від заморожених коштів гроші будуть направлені на допомогу Україні.

Нагадаємо, за даними Bloomberg, Україна може отримати від США конфісковані в Росії близько 300 мільярдів доларів із заморожених активів країни-агресора та направити ці кошти на відбудову. Білий дім підтримав це законодавство.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Політика, 30.01.2024 23:42