Фото: istockphoto.com

Посли Євросоюзу погодились спрямувати доходи від заморожених активів РФ на відновлення України

Постпреди Євросоюзу погодили попередню пропозицію Єврокомісії щодо використання доходів від заморожених активів Російської Федерації.

Про це повідомило представництво Бельгії у Раді Євросоюзу на своїй сторінці у соцмережі X.

"Посли ЄС щойно досягли принципової згоди на пропозицію про використання надприбутку, пов'язаного із замороженими активами, для підтримки відновлення України", — йдеться у повідомленні.

За словами брюссельського кореспондента "Радіо Свобода" Рікарда Йозвяка, йдеться про створення окремого рахунку, на який перераховуватимуться відсотки від доходів заморожених активів РФ.

Заморожені активи РФ

Після початку воєнних дій в Україні держави G7, Євросоюз та Австралія заморозили майже 300 мільярдів доларів російських держактивів. Більшість із них перебуває у Бельгії — в депозитарії Euroclear. Наприкінці 2023 року Єврокомісія представила план щодо використання непередбачених доходів, одержуваних внаслідок заморожування російських активів та їхнього інвестування. Поки що пропонується акумулювати на окремих рахунках у депозитаріях Євросоюзу надзвичайний прибуток від активів Банку Росії в очікуванні пропозиції Єврокомісії щодо подальших кроків.

16 січня Мінфін Бельгії повідомив, що Євросоюз технічно розпочав роботу з вилучення заморожених активів Банку Росії. Передбачається, що після списання податків із доходів від заморожених коштів гроші будуть направлені на допомогу Україні.

Нагадаємо, за даними Bloomberg, Україна може отримати від США конфісковані в Росії близько 300 мільярдів доларів із заморожених активів країни-агресора та направити ці кошти на відбудову. Білий дім підтримав це законодавство.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Політика, 29.01.2024 22:31