Фото: Рixabay

Бельгія обіцяє Україні військову допомогу із заморожених російських активів: про яку суму йдеться

Україна зможе отримати від Бельгії 600 мільйонів євро у межах військової допомоги. Ця сума є відсотками за замороженими російськими активами.

Про це інформує бельгійська інформаційна агенція Belga News Agency.

"Військова допомога — це сума, яку міністерство оборони Бельгії отримує від відсотків за замороженими російськими активами", — пояснила міністр оборони Бельгії Людивін Дедондер.

Міністр оборони України Рустем Умеров підтвердив надання військової допомоги у 611 млн євро.

"Цього року Бельгія надасть військову допомогу у розмірі 611 млн євро і має довгострокові зобов'язання щодо підтримки модернізації наших сил оборони", — додав міністр.

Раніше міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба заявив, що Київ точно отримає гроші на відбудову із заморожених російських активів. Перші кошти мають надійти ще до закінчення війни з Росією. Загалом, за його словами, заморожених активів достатньо, щоб покрити понад 80% потреб України у післявоєнному відновленні.

Водночас 21 грудня 2023 року повідомлялося, що Білий дім почав термінові переговори з союзниками, щоб направити заморожені російські активи на допомогу Україні. Йдеться про використання 300 мільярдів доларів активів Центрального Банку Росії. Після цього заступник голови Міністерства закордонних справ Росії Сергій Рябков заявив, що його країна може розірвати дипломатичні відносини зі Сполученими Штатами Америки, якщо Вашингтон конфіскує заморожені активи РФ.

Нагадаємо, за даними Bloomberg, Україна може отримати від США конфісковані в Росії близько 300 мільярдів доларів із заморожених активів країни-агресора та направити ці кошти на відбудову. Білий дім підтримав це законодавство.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Економіка, 24.01.2024 00:47