Фото: "Укрінформ"

ЄС почав працювати над пропозиціями щодо заморожених російських активів

Європейський Союз (ЄС) розпочав технічні роботи з реалізації пропозицій щодо використання заморожених активів Російської Федерації в інтересах України.

Про це заявив міністр фінансів Бельгії Вінсент Ван Петтегем на прес-конференції після Ради з економічних і фінансових питань у Брюсселі.

Він акцентував, що Фінансова рада ЄС наразі зосередилася на двох ключових питаннях: макрофінансовій підтримці України та заморожених російських активах, які можна використати в інтересах України.

"Щодо заморожених та іммобілізованих активів, ми проаналізували пропозиції Єврокомісії та Високого представника Жозепа Борреля, отримані в грудні 2023 року, і підтвердили наші рішучі зобов'язання щодо швидкого їх виконання. Робота на технічному рівні розпочалася, і ми прагнемо досягти швидкого прогресу", — наголосив міністр.

Посадовець також зауважив, що Бельгія перейняла в Іспанії головування на Раді ЄС з економічних і фінансових питань. За його словами, уряд його країни докладатиме максимум зусиль для забезпечення подальшої фінансової підтримки України.

"У нас сьогодні був дуже конструктивний обмін думками щодо економічних та фінансових наслідків російської агресії проти України. Був круглий стіл, де всі чітко заявили та висловили підтримку Україні", — заявив міністр фінансів Бельгії.

Він додав, що у Євросоюзі вже завершують роботу над так званим українським фондом. Він допоможе продовжити фінансову підтримку для Києва.

Варто зазначити, міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба заявив, що Україна точно отримає гроші на відбудову із заморожених російських активів. Перші кошти мають надійти ще до закінчення війни з Росією. Загалом, заморожених активів достатньо, щоб покрити понад 80% потреб України у післявоєнному відновленні.

Водночас 21 грудня повідомлялося, що Білий дім почав термінові переговори з союзниками, щоб направити заморожені російські активи на допомогу Україні. Йдеться про використання 300 мільярдів доларів активів Центрального Банку Росії. Після цього заступник голови Міністерства закордонних справ Росії Сергій Рябков заявив, що його країна може розірвати дипломатичні відносини зі Сполученими Штатами Америки, якщо Вашингтон конфіскує заморожені активи РФ.

Нагадаємо, за даними Bloomberg, Україна може отримати від США конфісковані в Росії близько 300 мільярдів доларів із заморожених активів країни-агресора та направити ці кошти на відбудову. Білий дім підтримав це законодавство.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Політика, 16.01.2024 18:17