Фото: Twitter Джо Байдена

Передача активів РФ на відновлення України: Білий дім підтримав ініціативу

Україна може отримати від США конфісковані в Росії близько 300 мільярдів доларів із заморожених активів країни-агресора та направити ці кошти на відбудову. Білий дім підтримав це законодавство.

Про це повідомляє Bloomberg.

Цей законопроект надасть виконавчій владі повноваження, необхідні для конфіскації суверенних активів РФ на користь України. Саме це прописано у меморандумі ради національної безпеки Комітету Сенату з міжнародних відносин (NSC). За даними джерела, Адміністрація Байдена хоче узгодити цей крок із союзниками з "Великої сімки", зокрема в Європі, де зберігається близько 200 мільярдів доларів заморожених російських активів.

"Разом з нашими партнерами з G-7 ми вивчаємо всі варіанти, які відповідають нашим відповідним правовим системам і міжнародному праву, щоб допомогти Україні отримати компенсацію від Росії", — повідомив Держдеп у своїй заяві.

Хто є автором закону

Конгресмени Джим Ріш та Шелдон Вайтхаус виступили авторами "закону про відновлення економічного процвітання та можливостей для українців".

"У Сенаті існує широка двопартійна згода з цього приводу. Після року переговорів комітету настав час розглянути це законодавство", — наголосив Ріш.

Джерело стверджує, що демократи та республіканці в комітеті розходяться у двох ключових частинах законопроекту. Запропонований закон вимагає від Байдена координації з G-7 для арешту активів, але не потребує їх схвалення, що, може дозволити США вжити заходів в односторонньому порядку. Законопроект також передбачає, щоб Росія не оскаржила конфіскацію в судах Сполучених Штатів, які можуть бути вразливими для конституційних викликів.

Згідно з записками, які оприлюднили ЗМІ, Білий дім спочатку неоднозначно поставився до введення вимоги G-7, але через деякий час наголосив на необхідності діяти разом із союзниками.

"Така вимога підвищить ймовірність того, що Європа (де розташована переважна більшість активів) захоче піти на цей крок, враховуючи їхнє занепокоєння, що вжиття таких дій у контексті РФ може збільшити ймовірність того, що ми конфіскуємо активи в інших країнах", — йдеться в одному зі звітів NSC.

Нагадаємо, міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба заявив, що Україна точно отримає гроші на відбудову із заморожених російських активів. Перші кошти мають надійти ще до закінчення війни з Росією. Загалом, заморожених активів достатньо, щоб покрити понад 80% потреб України у післявоєнному відновленні.

За даними Reuters, раніше Україна поінформувала західних союзників, що відсотків, нарахованих від заморожених російських активів, буде недостатньо для компенсації збитків, завданих війною. Київ має намір отримати ці активи в повному обсязі.

Водночас 21 грудня повідомлялося, що Білий дім почав термінові переговори з союзниками, щоб направити заморожені російські активи на допомогу Україні. Йдеться про використання 300 мільярдів доларів активів Центрального Банку Росії.

Після цього заступник голови Міністерства закордонних справ Росії Сергій Рябков заявив, що його країна може розірвати дипломатичні відносини зі Сполученими Штатами Америки, якщо Вашингтон конфіскує заморожені активи РФ.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Війна, 11.01.2024 06:15