Фото: Офіс президента

Україна наближається до ЄС, а Росія зазнає поразки у досягненні стратегічних цілей, — Урсула фон дер Ляєн

Президент Єврокомісії Урсула фон дер Ляєн під час спеціального звернення до учасників Всесвітнього економічного форуму у Давосі заявила, що Україна "ближча, ніж будь-коли" на шляху до вступу до Європейського Союзу, а Росія "зазнає невдачі" як у військовому, так і в економічному плані. 

Про це повідомляє видання CNBC.

За словами політика, Росія зазнає поразки у досягненні стратегічних цілей в Україні, яка змогла відстояти незалежність, знищити половину військового потенціалу країни-агресора, повернути половину окупованих територій та поновити морське сполучення для транспортування зерна. 

"Це, перш за все, військова невдача", сказала фон дер Ляєн, зазначивши, що Україна досі зберегла свою "свободу та незалежність" у майже дворічній війні з Москвою. Водночас за словами президентки Єврокомісії, Україна "ближча, ніж будь-коли" на шляху до вступу до Європейського Союзу.

"Невдача Росії також є економічною, вона зараз залежить від Китаю", наголосила президент Єврокомісії, підкресливши вплив санкцій на ізоляцію країни від торгівлі із західними союзниками.

Зазначається, що торгівля Росії з Китаєм різко зросла після західних санкцій, запроваджених після повномасштабного вторгнення Москви до України 24 лютого 2022 року. Щорічна двостороння торгівля між двома країнами минулого року досягла майже 200 мільярдів доларів, що за словами президента Китаю Сі Цзіньпіня є "історичним максимумом".

"Це відбувається на тлі зростаючих спекуляцій щодо ролі Пекіна у розпалюванні війни з Москвою, а нові дані минулого тижня свідчать про те, що китайські компанії є важливими провідниками у передачі західних технологій російським військовим",  йдеться у повідомленні.

Нагадаємо, у вівторок, 16 січня, президент України Володимир Зеленський виступив на Всесвітньому економічному форумі у швейцарському Давосі. Він розповів про важливість змін у світі та наголосив, що російський президент Володимир Путін — є причиною багатьох воєн у світі.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Політика, 16.01.2024 17:02