Володимир Зеленський. Джерело: Офіс президента України

Зеленський виступив на Всесвітньому економічному форумі у Давосі: головні заяви

У вівторок, 16 січня, президент України Володимир Зеленський виступив на Всесвітньому економічному форумі у швейцарському Давосі. Він розповів про важливість змін у світі та наголосив, що російський президент Володимир Путін — є причиною багатьох воєн у світі.

Головні тези з виступу Зеленського

TrueUA публікує головні заяви очільника Української держави з виступу на форумі.

Президент Росії вкрав принаймні 13 років миру і замінив їх болем та кризами

"Повномасштабна війна в Європі триває вже майже два роки. Враховуючи час від початку російської нелегальної анексії нашого Криму триває майже 10 років. І майже 10 років як Росія втручається в справи африканських країн від Судану до Малі.

Сирійська війна, яка досі кровоточить через рішення Путіна довести щось світу. І це триває вже майже 13 років. Насправді один чоловік вкрав принаймні 13 років миру і замінив їх болем та кризами, які впливають на весь світ".

Путін — єдина причина, чому тривають різноманітні війни та конфлікти у світі

"Фактично Путін уособлює війну. Ми всі знаємо, що він є єдиною причиною, чому тривають різноманітні війни та конфлікти, і чому всі спроби відновити мир зазнають невдачі. І він не зміниться.Ми повинні змінитися".

Світ не вірить в Росію

"Ми, всі українці, почали наш захист, коли майже ніхто не вірив в Україну. Але ми перевернули гру — і тепер світ не вірить у Росію. Російський диктатор підтримує безліч терористичних режимів у світі. Якщо хтось думає, що це лише про Україну — вони фундаментально помиляються".

Друзі Путіна в КНДР та Ірані використовують його божевілля

"Навіть нинішні друзі Путіна в Пхеньяні та Тегерані просто використовують його божевілля, поки у нього все ще є технології та ресурси, щоб їм заплатити. Ніхто не вірить у своє майбутнє і не інвестує в нього. І ми всі сьогодні, навіть більше, ніж учора, повинні інвестувати в наближення миру — миру, який є водночас справедливим і стабільним".

Можливі напрямки агресії РФ поза Україною стають очевиднішими

"Режими, подібні до його, існують, поки ведуть війни. І ми — ми всі у вільному світі — існуємо доти, доки можемо захистити себе. Якщо хтось думає, що йдеться лише про Україну, то глибоко помиляється. Дедалі очевиднішими стають можливі напрямки та навіть часові рамки нової російської агресії за межі України".

Не можна допустити замороження війни

"Будь-який заморожений конфлікт зрештою спалахне знову. Після 2014 року були спроби заморозити війну на Донбасі. Були дуже впливові гаранти цього процесу".

Нагадаємо, 14 січня у Давосі відбулася четверта зустріч радників з нацбезпеки щодо української Формули миру. Серед учасників — 81 країна та міжнародна організація. 

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Політика, 16.01.2024 15:51