Фото: Telegram Єрмака

Зустріч радників щодо Формули миру в Давосі: Єрмак оприлюднив порядок денний

У Давосі проходить четверта зустріч радників з нацбезпеки щодо української Формули миру. Серед учасників — 81 країна та міжнародна організація. 

Про це повідомив керівник Офісу президента України Андрій Єрмак.

Він наголосив, що для порівняння, на попередній зустрічі, що відбувалась на Мальті, було 66 учасників. Зокрема своїх представників у Давос делегували 39 країн Європи, 18 країн Азії, 12 країн Африки, шість — Південної Америки, три — Північної Америки, дві — Океанії.

"Хорошим знаком є також постійне зростання числа країн, що долучаються до роботи над спільним планом дій, який ґрунтується на українській Формулі миру. Країни регіонів Глобального Півдня дедалі більше включається в нашу роботу. Це свідчить про розуміння: цей конфлікт у Європі є викликом для всього людства", — зауважив Єрмак.

Зустріч у Давосі: тема переговорів

Єрмак повідомив, що у Давосі учасники говоритимуть про світовий порядок і справедливість.

"Я вдячний за прийом цього заходу Швейцарії, яка нещодавно приєдналась до консультацій на рівні радників, але одразу включилась в роботу. Під час відкриття зустрічі радників я розповів про наслідки нещодавніх масованих ракетних обстрілів росією українських міст, про жертви атак серед мирних громадян та руйнування цивільної інфраструктури", — сказав глава ОП.

Єрмк також підкреслив, що просте припинення вогню не стане кінцем російської агресії в Україні, а лише дасть агресору паузу для накопичення сил. 

"Це точно не шлях до миру. Росіяни не хочуть миру. Вони хочуть панування. Отже, вибір простий: або ми програємо і зникаємо — або виграємо і живемо далі. І ми боремось", — написав він.

За словами Єрмака, за два роки повномасштабної війни українські Сили оборони повернули понад 50% окупованих РФ території та, маючи скромні власні морські сили, знищили п’яту частину потенціалу Чорноморського флоту РФ й убезпечили Чорне море.

Він переконаний, якщо не відновити міжнародне право і територіальну цілісність України, то будь-який агресор деінде у світі зможе завтра відхопити шмат будь-якої країни та провести там фейкові вибори. Єрмак зауважив, що мир, якого прагне, Україна, має гарантувати їй виживання, цілісність, суверенітет і можливість розвитку. Має запобігти повторенню агресії.

"Сьогоднішня четверта зустріч радників у Давосі є логічним продовженням третьої зустрічі на Мальті, де були розглянуті перші п'ять пунктів української Формули миру, а саме ядерна безпека, продовольча та енергетична безпека, звільнення ув'язнених і депортованих, зокрема  дітей, відновлення територіальної цілісності та суверенітету України. Ще п'ять маємо опрацювати тут. Серед них: виведення російських військ, відновлення справедливості, екологічна безпека, недопущення ескалації та повторення війни, підтвердження закінчення війни. Як і на Мальті, кожен із цих пунктів буде презентований країнами, які є співлідерами відповідних треків Формули", — запевнив він.

Глава Офісу президента наголосив, що учасники зустрічі у Давосі мають визначитись щодо подальших дій, зокрема узгодити формат проведення Глобального саміту миру. Єрмак переконаний, що потрібна платформа, яка зафіксує конкретні частини комплексного плану. 

"Щоб рухатись далі, потрібно домовитись щодо формату проведення Установчого саміту миру. Сподіваюсь, ми зуміємо знайти прийнятний варіант. Це дозволить узятися до розробки детальних дорожніх карт для кожного з пунктів Формули. Країни-лідери відповідних напрямів Формули могли б прийняти тематичні конференції, щоб фіналізувати алгоритми їх реалізації", — написав Єрмак.

Посадовець також висловив подяку засновнику Всесвітнього економічного форуму Клаусу Швабу, Президенту ВЕФ Берге Бренду та міністру закордонних справ Швейцарії Ігнаціо Кассісу за їх підтримку. 

"Сьогодні в межах четвертої зустрічі радників у Давосі також відбудуться спеціальні дві сесії  в розвиток презентованих на Мальті пунктів Формули миру щодо продовольчої безпеки та гуманітарних аспектів війни", — додав Андрій Єрмак.

Нагадаємо, раніше організатори Всесвітнього економічного форуму в Давосі оголосили про особисту участь Володимира Зеленського в одному із заходів 16 січня. Там запланували цілу низку заходів з українським президентом.

Додамо, російська пропаганда поширює наратив, що українська делегація їде на Всесвітній економічний форум у Давос, щоб нібито "випрошувати у світового бізнесу нові воєнні кредити". За них, мовляв, українська влада хоче віддати державні "землі й активи".

Також повідомлялось, що президент Володимир Зеленський виступить зі спеціальним зверненням на щорічному Всесвітньому економічному форумі в Давосі (Швейцарія) 16 січня.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Війна, 14.01.2024 12:12