Фото: сайт президента

Що може зробити Формула миру: роз'яснення Зеленського

У суботу, 28 жовтня, президент України Володимир Зеленський розповів про важливість Формули миру для України та світу. Вона допоможе завершити усі конфлікти на Землі.

Відповідне звернення з'явилось у Telegram президента. Глава держави наголосив, що Формула миру може зробити дуже важливі речі.

За словами Зеленського, Формула миру забезпечує повну силу Статуту ООН для припинення агресії проти нашої держави та усунення її наслідків, а отже, згодом може стати взірцем для аналогічного забезпечення повної сили міжнародного права у разі інших агресій.

Президент переконаний, що Формула миру дає змогу кожній країні стати лідером у своїй частині зусиль із повернення миру та відіграти самостійну роль у співтворенні миру.

"І третє: наші спільні зусилля закладають нову світову традицію єднання – такого єднання, яке, допомагаючи завершити війну одній країні, допомагає нам навчитися, як завершувати всі війни", — додав Зеленський.

Що передбачає українська формула миру

Відомо, що вперше світ почув українську формулу миру на Всесвітньому економічному форумі у Давосі у січні цього року. Там її презентувала перша леді України Олена Зеленська. Тоді вона закликала світ об'єднатися проти російської агресії.

Українська формула миру передбачає 10 пунктів:

  1. Радіаційна та ядерна безпека.
  2. Продовольча безпека.
  3. Енергетична безпека.
  4. Звільнення всіх полонених і депортованих.
  5. Виконання Статуту ООН і відновлення територіальної цілісності України та світового порядку.
  6. Виведення російських військ і припинення бойових дій.
  7. Повернення справедливості.
  8. Протидія екоциду.
  9. Недопущення ескалації.
  10. Фіксація закінчення війни.

Нагадаємо, заступник міністра закордонних справ Микола Точицький пояснював, що українська влада обрала Мальту місцем проведення нової зустрічі з питань миру, адже ця країна активно підтримує всі мирні ініціативи Києва.

Варто відзначити, що у суботу, 28 жовтня, Україна розпочала переговори з Нідерландами щодо укладення двосторонньою угоди про безпекові гарантії. Зустріч між представниками двох країн проходить на Мальті.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Війна, 28.10.2023 23:20