Фото: Офіс президента

Двостороння угода про безпекові гарантії: Україна розпочала переговори з Нідерландами

У суботу, 28 жовтня, Україна розпочала переговори з Нідерландами щодо укладення двосторонньою угоди про безпекові гарантії. Зустріч між представниками двох країн проходить на Мальті.

Відповідне повідомлення з'явилось у прес-службі Офісу президента.

Зазначається, що за дорученням Володимира Зеленського керівник Офісу президента Андрій Єрмак на полях третьої зустрічі радників із національної безпеки та зовнішньої політики на Мальті розпочав консультації з Нідерландами щодо укладення двосторонньої угоди про безпекові гарантії відповідно до Спільної декларації про підтримку України.

Чого очікує Київ від мирного саміту

В інтерв'ю Fox News керівник Офісу президента України Андрій Єрмак розповів, що учасники заходу обговорять питання справедливого миру в Україні. Посадовець наголосив, що наразі важливо аби відповідальні країни показали, що можуть говорити одна з одною, можуть домовитися поважати міжнародне право. Крім того, за словами Єрмака, найважливіше вирішити, як покласти край війні та вбивствам невинних дітей.

"Триває війна в Україні, ще одна війна на Близькому Сході. У цей момент важливо, щоб країни з різних континентів зібралися разом, сіли за стіл і поговорили про мир, про справедливий мир. Формула миру президента Зеленського унікальна, тому що йдеться не лише про те, як покласти край повномасштабному вторгненню Росії в Україну. Це також про кризу, з якою ми стикаємося через цю війну. І під кризою я маю на увазі продовольчу безпеку. Я маю на увазі енергію, екологію, гуманітарні питання, викрадених і незаконно депортованих українських дітей", — зазначив він. 

Що передбачає українська формула миру

Відомо, що вперше світ почув українську формулу миру на Всесвітньому економічному форумі у Давосі у січні цього року. Там її презентувала перша леді України Олена Зеленська. Тоді вона закликала світ об'єднатися проти російської агресії.

Українська формула миру передбачає 10 пунктів:

  1. Радіаційна та ядерна безпека.
  2. Продовольча безпека.
  3. Енергетична безпека.
  4. Звільнення всіх полонених і депортованих.
  5. Виконання Статуту ООН і відновлення територіальної цілісності України та світового порядку.
  6. Виведення російських військ і припинення бойових дій.
  7. Повернення справедливості.
  8. Протидія екоциду.
  9. Недопущення ескалації.
  10. Фіксація закінчення війни.

Нагадаємо, заступник міністра закордонних справ Микола Точицький пояснював, що українська влада обрала Мальту місцем проведення нової зустрічі з питань миру, адже ця країна активно підтримує всі мирні ініціативи Києва. Вперше інформацію про те, що Україна хоче провести зустріч щодо Формули миру на рівні радників на Мальті президент Володимир Зеленський підтвердив у розмові з американським колегою Джо Байденом 19 жовтня.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Війна, 28.10.2023 17:04