Фото: Telegram Андрія Єрмака

У Зеленського назвали три рівні стратегії України щодо імплементації Формули миру

Офіс президента продовжує підготовку до зустрічі на рівні радників з національної безпеки та політичних радників лідерів держав у Саудівській Аравії. Стратегія України щодо імплементації Формули миру Володимира Зеленського має три рівні.

Про це повідомив голова Офісу президента України Андрій Єрмак у Telegram. 

"Продовжуємо готувати другу зустріч на рівні радників з національної безпеки та політичних радників лідерів держав у Саудівській Аравії. Вона буде присвячена ключовим принципам миру на основі Формули миру президента Володимира Зеленського. Тримаємо постійний зв'язок з нашими партнерами. Після зустрічі в Копенгагені, яка відбулася в червні, ми збільшуємо кількість учасників нашої ініціативи в Саудівській Аравії — серед них будуть країни Заходу, Азії, Африки, Близького Сходу та Латинської Америки", — наголосив очільник ОП.

За його словами, стратегія України щодо імплементації Формули миру Володимира Зеленського має три рівні.

"Перший — це зустрічі з послами, акредитованими в Україні, які присвячені докладному розгляду кожного з пунктів Формули миру. Другий — українська ініціатива із зустрічами радників з національної безпеки та політичними радниками з метою пошуку оптимальних формулювань та механізмів імплементації українського мирного плану. Третій — установчий Глобальний саміт миру з лідерами держав, на якому відбудеться імплементація Формули", — повідомив Єрмак.

Очільник ОП нагадав, що Формула миру Володимира Зеленського складається із 10 пунктів. Кожен з них обговорюється в індивідуальному та груповому форматі з партнерами на таких зустрічах.

"Наша мета у Саудівській Аравії — виробити єдине бачення Формули, опрацювати можливості проведення майбутнього Глобального саміту миру. Нам потрібне відновлення світового порядку, міжнародного права та встановлення справедливого миру на основі Статуту ООН і на умовах України. Продовжуємо працювати", — підкреслив він.

Що передбачає українська формула миру

Відомо, що вперше світ почув українську формулу миру на Всесвітньому економічному форумі у Давосі у січні цього року. Там її презентувала перша леді України Олена Зеленська. Тоді вона закликала світ об'єднатися проти російської агресії.

Українська формула миру передбачає 10 пунктів:

  1. Радіаційна та ядерна безпека.
  2. Продовольча безпека.
  3. Енергетична безпека.
  4. Звільнення всіх полонених і депортованих.
  5. Виконання Статуту ООН і відновлення територіальної цілісності України та світового порядку.
  6. Виведення російських військ і припинення бойових дій.
  7. Повернення справедливості.
  8. Протидія екоциду.
  9. Недопущення ескалації.
  10. Фіксація закінчення війни.

Нагадаємо, на початку серпня Саудівська Аравія планує провести мирні переговори між західними країнами, Україною та країнами, що розвиваються, включаючи Індію та Бразилію. Перемовини відбудуться 5 і 6 серпня в Джидді. Очікується, що на саміті буде підписано документ із загальними принципами розв'язання війни в Україні, які потім дадуть старт майбутнім мирним переговорам із Росією.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Війна, 02.08.2023 14:24