Фото: DW

Генасамблея ООН проводить засідання щодо української формули миру (ТРАНСЛЯЦІЯ)

У четвер, 23 лютого, у Нью-Йорку проходить засідання Генеральної Асамблеї Організації Об'єднаних Націй, на якому відбудеться голосування за українську формулу миру.

В екстреній спеціальній сесії Генасамблеї беруть участь дипломати зі 193 країн-членів ООН. Це засідання є символічним, адже проходить у переддень річниці повномасштабного вторгнення РФ в Україну. 

На засіданні буде розглянуто проект резолюції, який міститиме заклик до "всеосяжного, справедливого та міцного миру відповідно до принципів Статуту Організації Об'єднаних Націй". Згідно з прогнозами, ініціативу буде ухвалено переважною більшістю голосів.

Варто зазначити, що Росія не має права вето в Генеральній Асамблеї, на відміну від Ради безпеки ООН. Водночас резолюції не мають обов'язкової сили відповідно до міжнародного права. Генасамблея ООН вже ухвалювала кілька резолюцій щодо війни в Україні, зокрема, із закликом до Росії вивести війська, а також із засудженням незаконної "анексії" територій нашої країни.

Що передбачає українська формула миру

Відомо, що вперше світ почув українську формулу миру на Всесвітньому економічному форумі у Давосі у січні цього року. Там її презентувала перша леді України Олена Зеленська. Тоді вона закликала світ об'єднатися проти російської агресії.

Українська формула миру передбачає 10 пунктів:

  1. Радіаційна та ядерна безпека.
  2. Продовольча безпека.
  3. Енергетична безпека.
  4. Звільнення всіх полонених і депортованих.
  5. Виконання Статуту ООН і відновлення територіальної цілісності України та світового порядку.
  6. Виведення російських військ і припинення бойових дій.
  7. Повернення справедливості.
  8. Протидія екоциду.
  9. Недопущення ескалації.
  10. Фіксація закінчення війни.

Нагадаємо, 15 листопада президент України Володимир Зеленський у виступі перед учасниками "Групи двадцяти" представив пропозиції України щодо досягнення миру з Росією.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Світ, 23.02.2023 17:52