Прапор Словаччини. Фото: Рixabay

У Словаччині повідомили про стрімке збільшення ухилянтів з України

Словаччина повідомила 9 травня, що кількість українських чоловіків призовного віку, які здійснюють незаконні переходи кордону, збільшилася більш ніж удвічі за рік напередодні набуття чинності новим законом про мобілізацію в Україні.

Таку заяву зробила прес-секретарка словацької прикордонної поліції Агнеса Коперницька, пише Barron's. За даними прикордонників, за перші чотири місяці року було затримано та звільнено 338 українців — порівняно зі 166 за той же період у 2023 році.

"У перший тиждень травня ми затримали 45 людей на зеленому кордоні", — повідомила Коперницька.

Вона наголосила, що "за той же період минулого року їх було четверо".

Як зауважує Barron's, новий закон, який набуває чинності в Україні цього місяця, ускладнить ухилення від мобілізації. Після російського вторгнення 2022 року українським чоловікам віком від 18 до 60 років заборонили виїзд із країни, і багато хто намагався втекти нелегально.

Коперницька повідомила, що українських чоловіків, які перетинають кордон, затримують, їм видають дозвіл на перебування у Словаччині та відпускають.

Як відомо, 23 квітня уряд України оприлюднив правила, згідно з якими паспорти чоловікам призовного віку можуть оформлятися лише всередині держави, а не в іноземних дипломатичних установах. Як наслідок — чоловіки віком від 18 до 60 років, які проживають за кордоном, не зможуть отримати нові паспорти або продовжити термін дії документа.

Нагадаємо, міністр закордонних справ Польщі Радослав Сікорський заявив нещодавно: в Польщі вважають, що Україна повинна проявити ініціативу щодо повернення чоловіків призовного віку з-за кордону. А нововведення щодо обмеження консульських послуг назвали "цікавим".

Раніше міністерка з питань європейської та євроатлантичної інтеграції Ольга Стефанішина заявляла, що Україна не буде примусово повертати чоловіків призовного віку з-за кордону. Надання власних даних ТЦК і СП не означає автоматичну мобілізацію на фронт.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Війна, 09.05.2024 20:42