Фото: hvylya.net

ВАКС звільнив Князєва від носіння електронного браслета та назвав дивну причину

Колегія суддів Вищого антикорупційного суду (ВАКС) звільнила колишнього голову Верховного Суду Всеволоду Князєву від носіння електронного браслета. У підозрюваного нібито "по шість годин на день немає світла".

Про це у соцмережі X повідомляє Transparency International Ukraine.

Як зазначає джерело, Князєву було продовжено строк дії обов'язків: він, як і раніше, має прибувати до прокурора суду за першою вимогою, не відлучатися за межі держави, утримуватись від спілкування зі свідками і здати паспорти для виїзду за кордон.

Чому з Князєва зняли електронний браслет

Колегія ВАКС вирішила звільнити колишнього голову Верховного Суду Всеволода Князєва від обов'язків носити електронний браслет, оскільки він заявив, що в за його місцем проживання по шість годин немає електроенергії та відсутній зв’язок. 

Також екс-голова Верховного Суду стверджує, що браслет погано впливає на його самопочуття. Сторона захисту наголосила, що прокурор не надав жодних доказів, які б підтверджували наявність таких ризиків.

Справа голови Верховного Суду Всеволода Князєва: що відомо

За даними слідства, у 2002 році український бізнесмен придбав 40,19% акцій гірничо-збагачувального комбінату (ГЗК) у чотирьох компаній. Через 18 років колишні акціонери звернулися до Господарського суду з позовом, щоб визнати договір купівлі-продажу цінних паперів недійсним та повернути собі акції ГЗК. Проте, суд відмовив у задоволенні вимог.

"У 2022 році апеляційний суд скасував рішення першої інстанції та визнав недійсним договір купівлі-продажу цінних паперів. Щоб не допустити втрату акцій, на початку березня 2023 року бізнесмен вступив у змову з адвокатом "бекофісу" у Верховному Суді. Протягом березня-квітня 2023 року бізнесмен передав адвокату 2,7 мільйона доларів (1,8 мільйона доларів — суддям Верховного Суду, решта — як "оплата" посередницьких послуг)", — заявляють в САП.

19 квітня 2023 року Верховний Суд ухвалив рішення на користь бізнесмена. Під час слідчих дій НАБУ і САП задокументували передачу та отримання двома траншами 1,8 мільйона доларів. Під час отримання другого траншу у 450 тисяч доларів 15 травня 2023 року голову ВС і адвоката було викрито "на гарячому".

Санкція статті передбачає покарання у виді позбавлення волі на строк від восьми до дванадцяти років з позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю на строк до трьох років, з конфіскацією майна.

Нагадаємо, що 11 березня колишнього голову Верховного Суду Всеволода Князєва остаточно визнали винним у вчиненні правопорушення, пов'язаного з корупцією.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Події, 27.05.2024 12:15