На фото: Всеволод Князєв. Джерело: Sud.ua

ВАКС залишив під вартою колишнього голову Верховного Суду Князєва

У вівторок, 30 січня, слідчий суддя Вищого антикорупційного суду (ВАКС) підтримав позицію прокурора Спеціалізованої антикорупційної прокуратури та продовжив дію запобіжного заходу колишньому голові Верховного суду Всеволоду Князєву. Він перебуватиме під вартою до 29 березня 2024 року.

Про це повідомляє прес-служба САП. 

За даними відомства, дію запобіжного заходу продовжено ще на два місяці. Разом з тим, суд зменшив підозрюваному розмір застави з 20 мільйона гривень до 18,168 мільйона гривень.

"У разі внесення визначеного розміру застави на підозрюваного буде покладено низку процесуальних обов’язків", — заявили у САП.

Справа Князєва

15 травня детективи Національного антикорупційного бюро викрили на хабарі 2,7 мільйона доларів голову Верховного Суду України Всеволода Князєва. Він був залучений у злочинну схему. Того ж дня слідчі провели обшуки у Князєва та ще у 18 суддів Верховного Суду, які слухали справу Полтавського ГЗК.

16 травня Пленум Верховного Суду під час позачергового засідання висловив недовіру його голові Всеволоду Князєву. Ввечері цього ж дня Князєву та його спільнику (адвокату) офіційно повідомлено про підозру в отриманні неправомірної вигоди. За версією слідства, він є членом "бекофісу", який за хабар міг сприяти ухваленню необхідного для бізнесмена Костянтина Жеваго рішення. Адвокат виступив посередником в передачі незаконної винагороди керівництву Верховного Суду для ухвалення рішення в інтересах бізнесмена.

18 травня Спеціалізована антикорупційна прокуратура ініціювала відкриття кримінального провадження через розголошення даних у справі. Потім Вища рада правосуддя надала згоду на тримання під вартою Князєва. "За" це рішення проголосували всі 14 членів ВРП.

Того ж дня Вищий антикорупційний суд призначив Князєву запобіжний захід у вигляді тримання під вартою до 14 липня включно з альтернативою застави у понад 107,360 мільйонів гривень. Князєва взяли під варту у залі суду.

7 вересня ВАКС продовжив термін тримання під вартою Князєва до 16 жовтня з можливістю внесення 55 мільйона гривень застави. 13 жовтня ВАКС ще на два місяці продовжив дію запобіжного заходу Князєву.

5 грудня ВАКС знову продовжив дію запобіжного заходу і зменшив йому розмір застави до 27 мільйона гривень. 21 грудня Апеляційна палата Вищого антикорупційного суду знову зменшила розмір застави для колишнього голови Верховного суду з 27 до 20 мільйона гривень.

Нагадаємо, 27 грудня колишнього голову Верховного Суду Всеволода Князєва Печерський районний суд Києва визнав винним у порушенні обмежень щодо одержання подарунка на суму майже один мільйон гривень. Так, у 2017 році він отримав подарунок у вигляді оренди квартири у Печерському районі столиці площею 133 квадратних метри. Проте вартість оренди була суттєво нижчою за мінімальну і становила тисячу гривень в місяць. Відтак Князєв сплатив штраф в розмірі 2 550 гривень, а подарунок на суму 906 600 гривень у нього конфіскували.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Політика, 30.01.2024 21:30