Фото: "Судово-юридична газета"

Суд конфіскував у екс-очільника Верховного Суду Князєва подарунок на майже 1 млн грн: що відомо

Колишнього голову Верховного Суду Всеволода Князєва Печерський районний суд Києва визнав винним у порушенні обмежень щодо одержання подарунка. 

Про це повідомила прес-служба Національного агентства з питань запобігання корупції.

Зазначається, що Князєв у 2017 році отримав подарунок у вигляді оренди квартири у Печерському районі столиці площею 133 квадратних метри. Проте вартість оренди була суттєво нижчою за мінімальну і становила тисячу гривень в місяць.

Такі дії Князєва суд визнав, як порушенням ч. 2 ст. 23 закону України "Про запобігання корупції". Відтак, колишній голова Верховного Суду сплатити штраф в розмірі 2 550 гривень. До того ж подарунок на суму 906 600 гривень у нього конфісковано.

Зазначається, що постанова суду може бути оскаржена протягом 10 днів з дня винесення і набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги.

Справа Князєва

15 травня детективи Національного антикорупційного бюро викрили на хабарі 2,7 мільйона доларів голову Верховного Суду України Всеволода Князєва. Він був залучений у злочинну схему. Того ж дня слідчі провели обшуки у Князєва та ще у 18 суддів Верховного Суду, які слухали справу Полтавського ГЗК.

16 травня Пленум Верховного Суду під час позачергового засідання висловив недовіру його голові Всеволоду Князєву. Ввечері цього ж дня Князєву та його спільнику (адвокату) офіційно повідомлено про підозру в отриманні неправомірної вигоди. За версією слідства, він є членом "бекофісу", який за хабар міг сприяти ухваленню необхідного для бізнесмена Костянтина Жеваго рішення. Адвокат виступив посередником в передачі незаконної винагороди керівництву Верховного Суду для ухвалення рішення в інтересах бізнесмена.

18 травня Спеціалізована антикорупційна прокуратура ініціювала відкриття кримінального провадження через розголошення даних у справі. Потім Вища рада правосуддя надала згоду на тримання під вартою Князєва. "За" це рішення проголосували всі 14 членів ВРП.

Того ж дня Вищий антикорупційний суд призначив Князєву запобіжний захід у вигляді тримання під вартою до 14 липня включно з альтернативою застави у понад 107,360 мільйонів гривень. Князєва взяли під варту у залі суду.

Раніше під час розслідування справи у Спеціальній антикорупційній прокуратурі розгорілася справжня війна. Причиною конфлікту став телефон Князєва, або ж ті таємниці, які у ньому сховані. Попередньо відомо, що у робочому телефоні колишнього керівника ВС міститься така кількість таємниць і цікавих розмов з посадовцями найвищого рангу, що навколо пристрою почали відбуватись дуже дивні події, які ставлять під сумнів незаангажованість керівників деяких незалежних органів.

Нагадаємо, 5 грудня Князєву ще на два місяці було продовжено дію запобіжного заходу. Також суд зменшив розмір застави підозрюваному з 35 мільйонів гривень до 27 мільйонів гривень.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Події, 27.12.2023 12:38