Фото: Ferrexpo

Швейцарія арештувала активи олігарха Жеваго на понад $113 млн: деталі від ДБР

Державне бюро розслідувань спільно з Агенством з розшуку та виявлення активів працюють над поверненням зі Швейцарії понад 113 мільйонів доларів, які були арештовані на рахунках компаній нардепа шести скликань, олігарха й акціонера банку "Фінанси та Кредит" Костянтина Жеваго.

Про це повідомляє прес-служба ДБР. Вказується, що кошти були арештовані на підставі відповідної ухвали слідчого судді Печерського районного суду міста Києва від 26 жовтня 2022 за запитом Державного бюро розслідувань.

"Компетентні органи Швейцарської Конфедерації повідомили ДБР про те, що сума активів, наявна на заморожених рахунках перевищує 113 млн доларів США. Наразі ДБР вживає заходи щодо застосування механізму передачі в АРМА арештованих коштів за сприяння Швейцарської сторони", — повідомили у ДБР.

У яких справах фігурує Жеваго

Правоохоронці нагадали, що Жеваго повідомили про підозру за ч. 3 ст. 27, ч. 5 ст. 191, ч. 3 ст. 209 КК України. Також підозри отримала низка топ-менеджерів банку "Фінанси та кредит". У ході слідчих дій ДБР з'ясувало, що фігуранти організували схему розтрати 113 мільйонів доларів банку, а це завдало шкоди як інтересам держави, так і вкладникам банку.

Майно Жеваго і пов’язаних з ним юридичних осіб на сьогодні арештовано. Це, зокрема, акції його підприємств на сотні мільйонів гривень корпоративні права товариств, 26 об’єктів нерухомості. Також накладено арешт на майно інших юридичних осіб, які пов’язані з колишнім депутатом. Серед іншого, це 14 майнових комплексів, 21 частина майнових комплексів, 30 нежитлових приміщень, 10 квартир, вертоліт, яхта.

У ДБР додали, що ще у жовтні 2020 року арештовані активи, вартістю понад 300 млн гривень, були передані до АРМА. Це корпоративні права, кошти та 26 об’єктів нерухомості — оздоровчих комплексів, готелів, житлових та комерційних приміщень розташованих у центральних частинах Києва, Харкова, Полтави, Кривого Рогу, загальною площею понад 22 тисячі кв.м.

Читайте такожЖеваго, війна і політика. Чи переміг опальний олігарх Україну

У результаті співпраці ДБР з органами юстиції, жандармерії та поліції Франції Жеваго вдалося 27 грудня 2022 року затримати в одному з готелів Куршевелю. Однак 30 березня 2023 року слідча палата Апеляційного суду Шамбері винесла судове рішення, яким відмовила в задоволені клопотання про екстрадицію нардепа-втікача. Суд мотивував своє рішення тим, що "запитуюча держава, яка перебуває у стані війни в невизначеній ситуації, не в змозі мати суд, що гарантує основні свободи". У ДБР зауважили, що прокуратура Франції готує апеляційну скаргу на таке рішення. Водночас самому Жеваго продовжили дію строку раніше обраного запобіжного заходу у вигляді домашнього арешту.

Нагадаємо, раніше ми розповідали, чому екстрадиція Костянтина Жеваго важлива для України, а також що на нього чекає після повернення.

Відомо, що Жеваго підозрюють у передачі хабаря голові Верховного Суду Всеволоду Князєву. Сам олігарх це заперечує.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Політика, 17.05.2023 09:33