Фото: censor.net

Голові Верховного Суду Князєву вручили підозру

Спеціальна антикорупційна прокуратура повідомила про підозру голові Верховного Суду Всеволоду Князєву. Його напередодні викрили на корупції.

Про це повідомляє прес-служба САП. Підозру також отримав спільник Князєва — адвокат.

"16 травня 2023 року керівник САП особисто повідомив про підозру Голові Верховного Суду та адвокату, яких викрито на отриманні 2,7 млн доларів США неправомірної вигоди", — повідомили у САП.

Фото: САП

Антикорупційна прокуратура вказує, що дії осіб кваліфіковані за ч. 4 ст. 368 КК України.

Наразі вирішується питання про звернення до Вищої ради правосуддя та Вищого антикорупційного суду. 

Хабар Князєву: якою була схема поділу коштів

Загальна сума отриманих коштів Князєвим становила близько 2,7 мільйона доларів. Як пояснили у Спеціалізованій антикорупційній прокуратурі, документування злочинів розпочали ще на початку цього року — усього було зафіксовано кілька випадків передачі коштів. Операція відбувалася під прикриттям.  

"Під час розслідування ми зафіксували фактичне існування у Верховному Суді так званого "бекофісу" — адвокатського об’єднання, яке прикривалось наданням легальних адвокатських послуг. Адвокатське об’єднання виступало посередником між керівництвом Верховного Суду і тими особами, які бажали вирішити свої питання у суді за неправомірну вигоду. Це стосувалось не лише рішень Верховного Суду, але і більшості інших судів на території України. Іншим фактам буде надана правова оцінка у ході досудового розслідування. Наразі тривають слідчі дії щодо інших суддів", — зазначив керівник САП Олександр Клименко.  

НАБУ та САП встановили наявність контактів бізнесмена-власника групи "Фінанси і кредит" (за повідомленнями ЗМІ, це був Костянтин Жеваго, — ред.) з одним з адвокатів обʼєднання, яке використовувалося як "бекофіс" для маскування злочинної діяльності у Верховному Суді. Адвокат виступив посередником в передачі незаконної винагороди керівництву Верховного Суду для ухвалення рішення в інтересах бізнесмена.

За даними слідства, у 2002 році український бізнесмен придбав 40,19% акцій гірничо-збагачувального комбінату (далі — ГЗК) у чотирьох компаній. 18 років потому колишні акціонери звернулися до господарського суду з позовом, щоб визнати договір купівлі-продажу цінних паперів недійсним та повернути собі акції ГЗК. Проте, суд відмовив у задоволенні вимог. 

У 2022 році Апеляційний суд скасував рішення першої інстанції та визнав недійсним договір купівлі-продажу цінних паперів. Аби не допустити втрату акцій, на початку березня 2023 року бізнесмен вступив у змову з адвокатом "бекофісу" у Верховному Суді. Протягом березня-квітня 2023 року бізнесмен передав адвокату 2,7 мільйона доларів (1,8 мільйона доларів США — суддям Верховного Суду, решта — як "оплата" посередницьких послуг).

19 квітня 2023 року Верховний Суд ухвалив рішення на користь бізнесмена. Під час слідчих дій НАБУ і САП задокументували передачу й отримання двома траншами 2,7 мільйона доларів США. Під час отримання другого траншу у 450 тисяч доларів США 15 травня 2023 року Голову ВС і адвоката було викрито "на гарячому".

Нагадаємо, 15 травня слідчі провели обшуки у Князєва та ще у 18 суддів Верховного Суду, які слухали справу Полтавського ГЗК. Вища рада правосуддя має їх усунути.

Також у вівторок, 16 травня, Пленум Верховного Суду під час позачергового засідання висловив недовіру його голові Всеволоду Князєву, який 15 травня погорів на хабарі у розмірі 2,7 мільйона доларів.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Політика, 16.05.2023 20:56