Фото: "Громадське"

Хабар голові Верховного Суду: у НАБУ назвали фігурантів корупційної справи

Голову Верховного Суду Всеволода Князєва затримали через масштабне хабарництво. Національне антикорупційне бюро та Спеціалізована антикорупційна прокуратура озвучили й інших фігурантів, яких підозрюють у злочині.

Про це вони повідомили під час брифінгу 16 травня.

Вказується, що ще 3 травня керівництву Верховного Суду передали першу частину хабаря, а у понеділок, 15 травня, була передана друга частина. Тоді Князєва затримали "на гарячому".

ЗМІ раніше повідомляли, що Князєв отримав майже три мільйони доларів від людей, які виступали за рішення суду на користь олігарха Костянтина Жеваго. Велика Палата суду розглядала справу щодо права власності акцій Полтавського гірничо-збагачувального комбінату Ferrexpo.

"Було зафіксовано низку контактів власника групи "Фінанси і кредит" (Жеваго, — ред.) з одним з власників адвокатського об'єднання, яке використовувалося для прикриття неправомірної діяльності", — розповів директор НАБУ Семен Кривонос.

Своєю чергою керівник САП Олександр Клименко уточнив, що адвокатське об'єднання використовувалося для прикриття "бек-офісу", який дозволяв впливати на рішення Верховного Суду та іншого судів. Він не назвав це об'єднання, проте відомо, що Ferrexpo AG у суді представляли Андрій Конопля та Михайло Ілляшев — засновник відомої юридичної фірми "Ілляшев та Партнери". 

Роздруківка телефонної розмови у справі про хабар голові Верховного суду

Скріншот з роздруківки телефонної розмови

Нагадаємо, у понеділок слідчі провели обшуки у Князєва та ще у 18 суддів Верховного Суду, які слухали справу Полтавського ГЗК. Вища рада правосуддя має їх усунути. За даними НАБУ і САП, Князєва та ще одного фігуранта справи затримали, їм готують підозру.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Політика, 16.05.2023 13:31