Фото: Facebook-сторінка Верховного Суду

Голова ВСУ отримав хабар за рішення на користь Жеваго, — ЗМІ

Голова Верховного Суду Всеволод Князєв отримав майже три мільйони доларів від людей, які виступали за рішення суду на користь олігарха Костянтина Жеваго. Велика Палата суду розглядала справу щодо права власності 40,19% акцій Полтавського гірничо-збагачувального комбінату Ferrexpo.

Про це повідомляє ZN.UA з посиланням на джерело у Національному антикорупційному бюро.

Своїм рішенням 19 квітня суд залишив зазначені акції пов'язаним із Жеваго компаніям, скасувавши визнання недійсними договорів купівлі-продажу, укладених 20 років тому.

15 травня стало відомо, що НАБУ викрило голову Верховного Суду Всеволода Князєва на одержанні хабаря у розмірі близько 3 мільйонів доларів (приблизно 110 мільйонів гривень за поточним курсом, — ред.). Обшуки відбуваються ще у 18 суддів Верховного Суду, які слухали справу Полтавського ГЗК. Вища рада правосуддя має їх усунути.

Що відомо про Всеволода Князєва

Пленум обрав Князєва головою Верховного Суду 21 жовтня 2021 року. Тоді за його кандидатуру проголосували 98 суддів зі 168. Він взявся до обов'язків 1 грудня того ж року — замінив на посаді Валентину Данішевську. 

Князєву 43 роки, він родом із Миколаєва. Закінчив Миколаївський гуманітарний інститут, а також Одеську юридичну академію.

Працював юрисконсультом, викладачем, адвокатом, а з 2013 року — суддею Миколаївського обласного адміністративного суду. З 2015 до 2017 рік був головою цього суду. З листопада 2017 — суддя Верховного Суду і секретар Великої палати ВС. Вільно володіє англійською мовою. 

Цікаво, що до вступу на посаду він запевняв учасників Пленуму: "За мною немає ніяких політичних сил і ніяких центрів впливу. І я вважаю, що це дуже добре".

Справа Жеваго

За запитом українських правоохоронних органів, 28 грудня французькі правоохоронці затримали Костянтина Жеваго в елітному курорті Куршевель. Раніше в межах розслідування кримінального провадження Жеваго та низці топменеджерів банку було повідомлено про підозру. Вони організували механізм розтрати 113 млн доларів США фінансової установи, чим завдали шкоди інтересам держави та вкладників банку.

На сьогодні накладено арешт на майно підозрюваного олігарха, а також пов’язаних з ним юридичних осіб. Зокрема, акції його підприємств на сотні мільйонів гривень корпоративні права товариств, 26 об’єктів нерухомості. Також накладено арешт на майно інших юридичних осіб, які пов’язані з колишнім депутатом. Серед іншого, це 14 майнових комплексів, 21 частина майнових комплексів, 30 нежитлових приміщень, 10 квартир.

Ще у жовтні 2020 року арештовані активи, вартістю понад 300 млн гривень, були передані до Національного агентства з питань виявлення, розшуку та управління активами (АРМА).

В Україні Жеваго загрожує позбавлення волі на строк до 12 років.

Нагадаємо, Служба безпеки України спільно з Бюро економічної безпеки викрила масштабну схему розкрадання блакитного палива із газотранспортної системи України. До оборудки причетні підсанкційний олігарх Дмитро Фірташ і топ-менеджмент підконтрольних йому компаній.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Суспільство, 16.05.2023 09:51