Колаж: TrueUA

Справа Жеваго. Чому екстрадиція олігарха важлива для України?

З 2019 року один із найбагатших українських бізнесменів Костянтин Жеваго перебуває за межами країни. Причиною його "вимушеної" еміграції є кримінальні провадження, у яких Жеваго фігурує як підозрюваний. Українські силові структури довгий час намагалися за допомогою закордонних партнерів спіймати невловного олігарха, і врешті-решт це вдалося Державному бюро розслідувань. Саме за його запитом на відомому французькому курорті Куршевель 28 грудня Жеваго був затриманий.

готельний номер Жеваго

Готель Le K2 Palace Courchevel, в якому затримали Костянтина Жеваго. Фото: Михайло Ткач / Facebook

Тут варто відзначити, що українські силовики тісно співпрацювали з колегами із різних країн, зокрема, з органами юстиції, поліцією та жандармерією Франції, тож бажання бізнесмена-утікача відпочити у Куршевелі виявилося стратегічною помилкою. Громадянина України відправили за ґрати, звідки він вийшов під заставу. Втім, це є для Жеваго малою втіхою, зважаючи на перспективу потрапити на батьківщину, де він одразу опиниться у суворих, але справедливих руках закону.

У чому звинувачують Жеваго

Головною кримінальною справою, яка і вигнала олігарха за межі України, стала історія із банком "Фінанси і кредит". Цей банк був оголошений неплатоспроможним після проведеної у 2014-2015 роках потужної чистки банківського сектору, яку провело тодішнє керівництво Національного банку України на чолі із Валерією Гонтаревою.

Як встановили у слідчі, у банку мали місце розтрата коштів у розмірі 113 мільйонів доларів. У цьому процесі брала участь кіпрська офшорна компанія Nosterno Ltd, до якої Жеваго мав певне відношення. Зокрема, її бенефіціаром був багаторічний помічник бізнесмена Руслан Демченко.

Схема, як з'ясували правоохоронні органи, була наступна. Компанія брала кредити в іноземних банках, а поручительством за цими кредитами займався саме "Фінанси і кредит". Далі Nosterno прогнозовано не повернула кредити, банки-кредитори списали вищезгадані 113 млн доларів з рахунків українського банку, що зрештою вплинуло на платоспроможність "Фінанси і кредит" і спричинило його банкрутство.

Я — не я, і хата не моя

Сам олігарх намагався скинути відповідальності за розтрату коштів свого банку на менеджмент установи. Зокрема, заявляв, що за його спиною цією аферою займався СЕО банку Володимир Хливнюк. 2017 року навіть було заарештоване майно Хливлюка та його заступника, а 2019-го — оголошено про підозру двом топ-менеджерам "Фінанси і кредит".

Того ж року про причетність Жеваго до вимивання коштів з його банку було оголошено ДБР, а суд заочно заарештував самого олігарха. Заочно, бо, втративши після виборів 2019 року депутатську недоторканість, Костянтин Жеваго залишив територію України.

Фонд же гарантування вкладів повідомив, що загальні збитки "Фінанси і кредит" склали 15,5 млрд гривень. З них 12,7 млрд — це провина власне керівництва установи чи тих, хто за ним стояв.

Не банком єдиним

Втім, проблеми із законом у Жеваго не обмежуються лише історією зі збанкрутілим банком.

Українське видання Forbes зазначало, що, за інформацією її джерел у правоохоронних структурах, завершується розслідування справи двох гірничо-збагачувальних комбінатів, Полтавського та Єристівського, які також є частиною жевагівської корпорації Ferrexpo.

Ці підприємства звинуватили у традиційному для українського бізнесу порушенні законодавства — ухиленні від сплати податків. У Бюро економічної безпеки, яке і займається цією справою, нібито виявили, що гірничо-збагачувальні комбінати занизили свої податкові зобов'язання з рентної плати за користування надрами на 10 млрд гривень. БЕБ уже провело обшуки на цих підприємствах.

До речі, обидва ці ГЗК є у списку на націоналізацію, який обговорюється владою. А інший актив Жеваго завод "АвтоКрАЗ" уже перейшов у власність держави. Втім, за інформацією ЗМІ, остаточного рішення щодо гірничо-збагачувальних комбінатів ще немає.

Крім того, Бюро економічної безпеки у листопаді минулого року обшукало й одного із лідерів фармацевтичного ринку України, компанію Arterium, яка через британську прокладку також належить Жеваго.

Олігарх і суд

Жеваго затримали за запитом Державного бюро розслідувань 28 грудня французькі правоохоронці в елітному курорті Куршевель. Раніше в межах розслідування кримінального провадження Жеваго було повідомлено про підозру у вчиненні кримінальних правопорушень передбачених ч. 3 ст. 27, ч. 5 ст. 191, ч. 3 ст. 209 КК України, також підозри повідомлені низці топ-менеджерів банку. Вони організували механізм розтрати 113 млн доларів США фінансової установи, чим завдали шкоди інтересам держави та вкладників банку.

Жеваго

Фото: "Дело"

Зараз же, за інформацією наших джерел в правоохоронних органах, Костянтин Жеваго розгорнув активну діяльність, метою якої є досягнення позитивного для себе результату у французькому суді. Позитивного — тобто відмови Україні у його екстрадиції.

Засідання ж суду, від якого залежатиме подальша доля українського олігарха, перенесли спершу з 5 на 19 січня, однак і тоді воно не відбулося. Очікується, що частково зрушення піде 2 лютого — саме на цей день і призначено засідання. Таким чином, Жеваго отримав трохи часу, аби залагодити свої справи і вислизнути із рук українських силових структур. Але остаточне рішення все ж залежатиме від французького судді, на якого український олігарх не має достатнього впливу.

Чому перемога у французькому суді є важливою для України

Попри усі намагання Жеваго схилити французьке правосуддя на свій бік, є надії, що суддя винесе вирок на користь України і запустить процес екстрадиції олігарха на батьківщину. В Україні його неминуче чекає судова тяганина щонайменше у справі "Фінанси і кредит", а також в інших вищезгаданих кейсах.

Імовірно, передача Жеваго в руки українських правоохоронців пришвидшить націоналізацію гірничо-збагачувальних комбінатів, які належать корпорації олігарха Ferrexpo. Прямої кореляції тут немає, "АвтоКрАЗ", як уже було сказано, перейшов у власність держави і без наявності його власника у Лук'янівському СІЗО. Але рішення французького суду на користь України стане потужним сигналом для тих, хто досі дотримується миролюбної лінії щодо опального бізнесмена.

До того ж чинна влада неодноразово наголошувала на своєму бажанні зменшити вплив великих бізнесменів на ситуацію в країні. Був ухвалений навіть закон про олігархів, який, щоправда, досі повноцінно не запрацював, чому, втім, завадила війна. (Але відмова Ріната Ахметова від своїх медіаактивів чим не результат ухвалення закону, нехай і не в юридичній площині?)

Одним словом, екстрадиція Костянтина Жеваго до України із подальшим судом стане яскраво перемогою усієї правоохоронної системи нашої країни і можливістю продемонструвати західним партнерам під час перевірки виконання євроінтеграційних зобов'язань успішний кейс боротьби із пережитками минулого, від якого наша держава і намагається втекти у цивілізацію імені ЄС.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Статті, 02.02.2023 08:30