Справа Жеваго: суд переніс слухання щодо екстрадиції екс-нардепа

05 СІЧНЯ 2023 15:12
Слухання у суді щодо екстрадиції народного депутата України шести скликань, акціонера банку АТ "Банк "Фінанси та Кредит" Костянтина Жеваго з Франції в Україну відбудеться 19 січня. Суд французького міста Шамбері провів 5 січня засідання, на якому адвокати мільярдера попросили, щоб розгляд відбувався за зачиненими дверима. Однак після нетривалого обговорення судді відхилили прохання.

Про це йдеться у повідомленні французького суду, пише TrueUA із посиланням на Reuters.

Після того, як суд відхилив прохання захисників Жеваго, адвокати та прокурор попросили відкласти слухання. Обидві сторони заявили, що їм необхідно більше часу для розгляду справи, на суд погодився. Однак судді ще мають вирішити, чи повинен мільярдер до цього часу залишатися за ґратами.

Водночас адвокат Жеваго заявив, що він оскаржуватиме запит на екстрадицію.

Справа Жеваго

За запитом Державного бюро розслідувань 28 грудня французькі правоохоронці затримали Костянтина Жеваго в елітному курорті Куршевель. Раніше межах розслідування кримінального провадження Жеваго було повідомлено про підозру у вчиненні кримінальних правопорушень передбачених ч. 3 ст. 27, ч. 5 ст. 191, ч. 3 ст. 209 КК України, також підозри повідомлені низці топменеджерів банку. Вони організували механізм розтрати 113 млн доларів США фінансової установи, чим завдали шкоди інтересам держави та вкладників банку.

На сьогодні накладено арешт на майно підозрюваного олігарха, а також пов’язаних з ним юридичних осіб. Зокрема, акції його підприємств на сотні мільйонів гривень корпоративні права товариств, 26 об’єктів нерухомості. Також, накладено арешт на майно інших юридичних осіб, які пов’язані з колишнім депутатом. Серед іншого, це 14 майнових комплексів, 21 частина майнових комплексів, 30 нежитлових приміщень, 10 квартир.

Ще у жовтні 2020 року арештовані активи, вартістю понад 300 млн гривень, були передані до Національного агентства з питань виявлення, розшуку та управління активами (АРМА).

В Україні Жеваго загрожує позбавлення волі на строк до 12 років.

Нагадаємо, 30 грудня стало відомо, що Костянтин Жеваго залишив посаду директора і вийшов з ради директорів Ferrexpo.

Читайте нас у Facebook й Telegram

Політика, 05.01.2023 15:12