Фото: "РБК-Україна"

Зруйноване житло під час війни: хто матиме першочергове право на компенсацію

17 березня 2023 року президент України підписав законопроект про компенсації українцям за зруйноване житло внаслідок війни. Документ почне діяти через два місяці.

Про це повідомила Олена Шуляк, яка є очільницею комітету ВР з питань організації державної влади, місцевого самоврядування, регіонального розвитку та містобудування.

Перші компенсації українці можуть отримати вже у травні.

"У кожної громади буде своя черга, яка формуватиметься автоматично. Ми передбачили законом, що родини військових, багатодітні сім’ї, особи з інвалідністю, демобілізовані матимуть першочергове право на компенсацію. Також важливо, що людина зможе сама обирати населений пункт і не буде прив’язана саме то того місця, де було зруйноване жито", — розповіла народна депутатка.

Нардепка також уточнила, що житловий сертифікат можна буде використати й на придбання житла на вторинному ринку або для інвестиції на первинному ринку. Держава передбачила в цьому випадку максимальну зручність для людей, щоби вони обрали саме той варіант, який для них є найзручнішим.

Олена Шуляк також наголосила, що наразі одним із найскладніших питань залишається відшкодування тим особам, житло яких перебуває у населених пунктах на тимчасово окупованих територіях.

"У цих випадках підрахувати пошкодження та руйнування дуже важко. Уряд наразі розробляє відповідний порядок, де будуть прописані особливості роботи саме на таких територіях і будуть застосовуватися різні сучасні засоби, зокрема робота із супутниковими даними, аерофотографування тощо. Усі руйнування будуть зафіксовані, щоб застосувати надання механізму компенсації для всіх українців", — підсумувала народна обраниця.

Нагадаємо, вже у травні 2023 року українці отримають перші компенсації за зруйноване та пошкоджене під час війни житло. Відповідний закон підписав президент Володимир Зеленський. Станом на сьогодні в Україні вже зареєстровано 348 413 заяв на компенсацію зруйнованого житла під час війни з Російською Федерацією. Дані цифри не є остаточними.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Суспільство, 05.04.2023 14:45