Фото: facebook.com/zelenskiy.official

Зеленський підписав закон про виплати за зруйноване житло: коли українці отримають перші компенсації

Вже у травні 2023 року українці отримають перші компенсації за зруйноване та пошкоджене під час війни житло. Відповідний закон підписав президент Володимир Зеленський.

Про це йдеться в тексті закону на сайті Верховної Ради.

Володимир Зеленський підписав закон про компенсацію за пошкодження та знищення окремих категорій об’єктів нерухомого майна внаслідок бойових дій, терористичних актів, диверсій, спричинених військовою агресією Російської Федерації.

За знищене майно надається житловий сертифікат — цей документ підтверджує гарантії держави профінансувати придбання квартири чи іншого житлового приміщення в обсязі певної суми. Використати сертифікат можна протягом п’яти років з дня його видання, а отримане в обмін на нього житло не можна буде відчужувати протягом п'яти років. 

За пошкоджене майно грошової компенсації не буде. Проте пропонується відновлення шляхом будівельних робіт та/або надання будівельних матеріалів для них. Обмежень по розміру компенсації немає. 

Закон не стосується об’єктів, які на дату введення воєнного стану вже знаходилися на тимчасово окупованій території.

Заяву на відшкодування збитків можна подати у електронному вигляді через "Дію" або ж звернутися у ЦНАП, органи соцзахисту чи нотаріусу.

Нагадаємо, що станом на сьогодні через "Дію" надійшло 335 тисяч заявок, що стосується понад 23 млн кв.м житла.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першим

Суспільство, 18.03.2023 11:59