Фото: Telegram-канал Олени Шуляк

Коли українцям почнуть виплачувати компенсацію за зруйноване житло: влада назвала терміни

Влада сподівається, що громадяни, житло яких зруйнували чи пошкодили рашисти, зможуть отримати компенсацію вже у травні. Усього станом на сьогодні через "Дію" надійшло 335 тисяч заявок, що стосується понад 23 млн кв.м житла.

Про це повідомила голова Комітету з питань організації державної влади, місцевого самоврядування, регіонального розвитку та містобудування Олена Шуляк під час телемарафону.

"Але ми розуміємо, що це не остаточні цифри, тому що не всі мали можливість занести таку інформацію в "Дію" або через ЦНАП. Тому, коли запрацює закон, можна буде подавати такі заяви на компенсацію не тільки через "Дію", ЦНАП, а й за допомогою і нотаріусів, і центрів соціального захисту", — заявила Шуляк.

Нардепка додала, що Україна вже має на рахунках 17 млрд грн — це перші гроші, які були заарештовані від "дочки" російського банку "Сбербанк".

"Ми сподіваємося, що вже в травні запрацює повноцінно механізм компенсації за зруйноване та пошкоджене житло. Коли цей закон запрацює, таку компенсацію зможуть отримати громадяни України — виключно фізичні особи. На сьогодні у держави немає можливості відшкодовувати збитки для бізнесу. Це буде наступним кроком", — сказала Шуляк.

Вона наголосила, що відповідним законопроектом передбачена компенсація саме за ті руйнування, які були отримані після 24 лютого.

"Люди, у яких зруйновані квартири, отримають житлові сертифікати, які будуть обмінювати на житло, яке вони самі оберуть. Людина буде вільно обирати й населений пункт, і самостійно ту нерухомість, яку хоче", — додала народний депутат.

Нагадаємо, раніше в уряді повідомили, коли розпочнеться повне відновлення зруйнованого житла українців.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Суспільство, 02.03.2023 13:28