Коли розпочнеться повне відновлення зруйнованого житла українців: відповідь прем'єра

26 КВІТНЯ 2022 16:12

Уряд затвердив процедуру реєстрації фактів зруйнованого житла. Це можна робити через "Дію", або через ЦНАПи. Вже понад 100 тисяч людей зареєстрували своє зруйноване житло через "Дію". У застосунку можна долучати фотографії та відповідну документацію, як факт руйнації цього житла. 

Про це 26 квітня сказав прем'єр-міністр Денис Шмигаль в ефірі "1+1" в рамках телемарафону "Єдині новини", пише TrueUA.

"Ми озвучили, що реконструкція і відновлення зруйнованого житла повністю буде відбуватись по закінченню війни. Зараз урядом фінансуються через обласні бюджети. Ми надаємо субвенції, дотації обласним бюджетам з Резервного фонду для оперативного відновлення комунікацій, інфраструктури житла, там, де це можна зробити сьогодні", – зазначив він.

Шмигаль також розповів, що служба надзвичайних ситуацій отримує кошти для демонтажу тих будівель, які становлять небезпеку через руйнації. За словами прем’єра, повне відновлення житла розпочнеться звичайно ж після завершення активних бойових дій, після завершення війни. 

"Відповідних порядків буде декілька: тому що різне житло в різній стадії руйнування буде потребувати різних підходів. Але звичайно ми будемо вимагати, щоби повністю всі ці речі були відшкодовані Російською Федерацією. І партнери нас в цьому підтримують, це, до речі, теж був один з елементів наших перемовин, яким чином використовувати заморожені активи Російської Федерації для того, щоб Україна могла ними користуватися і відбудовувати всю зруйновану інфраструктуру, особливо цивільну, особливо житло людей. Це також було глибоко пропрацьовано з нашими партнерами в США", – наголосив він.

Нагадаємо, раніше голова партії "Слуга народу" Олена Шуляк повідомила, що в Україні нове житло будуватимуть з бомбосховищами. За її словами, проектувальник не зможуть ігнорувати нові будівельні норми, адже у цьому випадку проект не пройде експертизу й забудовник не зможе будувати.

Суспільство, 26.04.2022 16:12