Фото: tsn.ua

Знищене житло під час війни з Росією: скільки зареєстровано заяв

В Україні вже зареєстровано 348 413 заяв на компенсацію зруйнованого житла під час війни з Російською Федерацією. Дані цифри не є остаточними.

Про це повідомила Олена Шуляк, яка є очільницею комітету ВР з питань організації державної влади, місцевого самоврядування, регіонального розвитку та містобудування.

"Руйнування колосальні. Якщо говорити про всю територію України, маємо 348 413 заяв на компенсацію — 24 065 918 м кв. На жаль, розуміємо що цифра не остаточна", — наголосила вона.

Шуляк повідомила, що до річниці звільнення північних регіонів від загарбників кількість заяв на компенсацію у Київській області склала 55102, а загальна площа зруйнованого житла дорівнює 4 501 538 м кв.

"Найбільше руйнувань в Ірпені, маємо 20 826 заяв на компенсацію, та Бучі — 4 116 заяв. Трохи менше повідомлень надійшло з Гостомеля — 520 заяв та Ворзеля — 41 заява. Але у будь-якому разі компенсацію отримають всі без виключення власники пошкодженого та знищеного житла", — додала Шуляк.

Нардепка також нагадала, що президент вже підписав законопроект №7198 про компенсації. Перші виплати можливі вже з травня поточного року.

"З моменту надходження заяви на компенсацію до моменту, коли людині випишуть житловий сертифікат має пройти не більш ніж 30 днів", — пояснила вона.

Олена Шуляк нагадала, що подати заяву на компенсацію можна не лише через "Дію" та ЦНАПи, але й через нотаріусів. Також до цього процесу планують залучити Центри соціального захисту.

Нагадаємо, вже у травні 2023 року українці отримають перші компенсації за зруйноване та пошкоджене під час війни житло. Відповідний закон підписав президент Володимир Зеленський.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Суспільство, 28.03.2023 16:19