Фото: КМДА

"Її сенс переосмислено": у КМДА пояснили, чому колишню "Арку дружби народів" не планують демонтувати

Одну з візитівок Києва — арку "Свободи українського народу" не будуть демонтовувати. Її сенс переосмислено, а простір біля споруди отримає нову концепцію.

Так заяву зробили у Департаменті культури Київської міської держадміністрації, пише офіційний портал Києва.

Там зазначили, що після початку повномасштабної війни Київрада перейменувала арку "Дружби народів" на арку "Свободи українського народу". Скульптуру двох робітників  часів СРСР, яка була символом возз’єднання України та Росії, демонтували у квітні 2022 року.

"Після фахового вивчення та консультацій із громадськістю робоча група КМДА з вивчення питань щодо усунення пам’ятних об’єктів, пов’язаних з історією і культурою Росії та СРСР, з публічного простору міста Києва 19 січня цього року прийняла рішення про збереження арки "Свободи українського народу", — йдеться у заяві порталу.

У Департаменті також зазначили, що витрата значних коштів з міського бюджету на демонтаж арки "Свободи українського народу" не є сьогодні найнагальнішим питанням. 

"Під час воєнного стану місто насамперед спрямовує фінанси на допомогу Збройним силам України, безперебійне функціонування бюджетної сфери та розв'язання життєво важливих потреб столичних мешканців", — додали у відомстві.

Раніше Міністерство культури та інформаційної політики видало наказ, згідно з яким "Арка дружби народів" більше не є нерухомою пам'яткою історії, а відтак її можуть демонтувати.

Нагадаємо, 1 лютого російські терористи завдали авіаудару по території пам’ятки національного значення Кам’янська Січ Національного заповідника "Хортиця". Кам’янська Січ — один з останніх адміністративних і військових центрів Війська Запорозького Низового за часів його перебування під протекцією Кримського ханства у першій третині ХVІІІ ст.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими
Політика, 25.04.2024 16:59