Ірак криміналізував одностатеві стосунки: за це "світить" тривале ув’язнення, але без смертної кари

Парламент Іраку вирішив збільшити зусилля для "відстоювання релігійних цінностей". Тому місцеві законотворці ухвалили закон, що криміналізував одностатеві стосунки.

Про це повідомив Reuters. Журналісти агенції навели визначення місцевих депутатів, що закон спрямований на "захист іракського суспільства від моральної розбещеності та закликів до гомосексуальності, які наздогнали світ".

Документ здебільшого підтримували консервативні шиїтські мусульманські партії, які утворюють найбільшу коаліцію в переважно мусульманському парламенті Іраку.

Зазначається, що закон про боротьбу з проституцією та гомосексуальністю забороняє одностатеві стосунки та передбачає від 10 до 15 років позбавлення волі, а тим, хто "пропагує" гомосексуальність чи проституцію, загрожує сім років в'язниці.

Окрім того, тепер від одного до трьох років ув’язнення передбачається для тих, хто змінює свою "біологічну стать або навмисно одягається, як жінка". Спочатку законопроект містив смертну кару за одностатеві акти, але зміни внесли після реакції з боку США та європейських країн.

Медійники додали, що до цього "вільно визначені положення про мораль" в іракському кримінальному кодексі використовували для націлювання на ЛГБТ-людей. Також торік основні іракські партії посилили критику щодо прав ЛГБТ-людей, часто на протестах консервативних фракцій спалювали веселкові прапори.

На теперішній момент у понад 130 країнах одностатеві стосунки є незаконними, а в більш ніж 60 країнах вони криміналізовані.

Нагадаємо, що в грудні минулого року Папа Римський Франциск дозволив римо-католицьким священникам благословляти одностатеві пари. Проте благословення не повинно бути частиною регулярних церковних ритуалів чи літургії. Ватикан назвав таке рішення значним прогресом у ставленні до ЛГБТ в католицькій церкві.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Світ, 28.04.2024 09:59