Фото: Дмитро Кулеба\X

Консульства України припиняють надавати послуги чоловікам призовного віку: Кулеба зробив важливу заяву

Українські консульства оголосили про призупинення надання послуг чоловікам призовного віку з 23 квітня. Тепер військовозобов'язані чоловіки зможуть лише оформити документи для повернення до України.

Про це повідомило видання ZN.UA з посиланням на лист за підписом першого заступника міністра закордонних справ Андрія Сибіги.

Згідно з документом, надання послуг припиняють з урахуванням пунктів 6 і 16 частини першої статті 8 Закону України "Про правовий режим воєнного стану" у зв’язку з широкомасштабною збройною агресією РФ проти України.

"З метою недопущення уникнення громадянами України обов’язку з врегулювання питання військового обліку територіальними центрами комплектування й соціальної підтримки та наявності військово-облікових документів доручаю від 23.04.2024 тимчасово призупинити вчинення консульських дій за заявами громадян України чоловічої статі віком від 18 до 60 років", — йдеться у листі за підписом Сибіги.

Відтак, надалі військовозобов'язані чоловіки зможуть лише оформити документи для повернення до України.

До того ж низка українських консульств у коментарі "Суспільному" підтвердили, що від сьогодні припинили прийом громадян призовного віку. Зокрема, надання послуг чоловікам призовного віку призупинили консульства у Польщі, Іспанії та Німеччині.

"Нині призупинений прийом громадян призовного віку. Зараз ми чекаємо вказівки від Міністерства закордонних справ. Тобто чоловіків від 18 до 60 років. Зараз просто тимчасово призупинений їхній прийом. Зараз розробляються механізми, які будуть відповідно діяти до того закону про мобілізацію. Наразі чекаємо", — розповів співробітник одного з консульств в коментарі "Суспільному".

До того ж Центр обслуговування громадян "Паспортний сервіс" 23 квітня повідомив, що закордонні підрозділи державного підприємства "Документ" перестали видавати готові документи українцям. Наголошується, що це сталося через технічні причини.

"На жаль, через технічні причини призупинено видачу готових документів у закордонних підрозділах ДП "Документ". Подача заяв-анкет на оформлення паспортних документів здійснюється у звичайному режимі. Видача паспортів можлива для дітей до 12 років, у звʼязку з відсутністю необхідності біометричної верифікації", — наголосили у сервісі.

Реакція Дмитра Кулеби

Міністр закордонних справ Дмитро Кулеба заявив, що доручив вжити заходів щодо відновлення "справедливого ставлення до чоловіків мобілізаційного віку в Україні та за кордоном".

"Захист прав та інтересів громадян України за кордоном завжди був і залишається пріоритетом МЗС. Водночас в умовах повномасштабної російської агресії головним пріоритетом є захист Батьківщини від знищення. Як це виглядає зараз: чоловік призовного віку виїхав за кордон, показав своїй державі, що питання її виживання його не обходить, а потім приходить і хоче отримати від цієї держави послуги. Так не працює. У нас в країні війна", — зазначив Кулеба.

Крім того, міністр додав, що обовʼязок оновлювати свої документи в ТЦК існував і до ухвалення нового закону про мобілізацію.

"Якщо ці люди вважають, що хтось там, далеко на фронті, воює і віддає свої життя за цю державу, а хтось посидить за кордоном, але при цьому буде отримувати послуги від цієї держави, — то так це не працює. Перебування за кордоном не звільняє громадянина від обовʼязків перед Батьківщиною. Саме тому я вчора доручив вжити заходів щодо відновлення справедливого ставлення до чоловіків мобілізаційного віку в Україні та за кордоном. Це буде чесно", — стверджує Кулеба.

Водночас очільник МЗС пообіцяв, що невдовзі його відомство надасть уточнені розʼяснення щодо порядку отримання консульських послуг в межах законодавства для чоловіків мобілізаційного віку в закордонних дипломатичних установах із наближенням до вступу в дію закону "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо окремих питань проходження військової служби, мобілізації та військового обліку" та після набрання ним чинності.

Нагадаємо, раніше народний депутат від "Слуги народу" Федір Веніславський заявив, що українцям, які перебувають за кордоном не вручатимуть повістки під час оновлення військово-облікових даних для отримання консульських послуг.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Політика, 23.04.2024 13:06