Фото: НАБУ

НАБУ викрило міністра на заволодінні державною землею на 291 млн грн

Національне антикорупційне бюро викрило екс-голову аграрного комітету Верховної Ради — чинного міністра на заволодінні державною землею на 291 мільйон гривень.

Про це повідомила прес-служба НАБУ.

Імені та прізвища фігуранта у відомстві не розкрили. Водночас за даними ЗМІ, йдеться про міністра аграрної політики та продовольства України Миколу Сольського.

Слідство встановило, що до складу злочинної групи на чолі з топ-посадовцем входили службові особи органів Держгеокадастру, а також особи, які контролювали діяльність цих органів, так звані куратори.

Як працювала схема

Учасники злочинної схеми забезпечили знищення документів, на підставі яких два державні підприємства на Сумщині мали право постійного користування землею. Відтак, через відсутність відповідних документів обласний Держгеокадастр склав акт про самовільне зайняття цих ділянок. Далі ці ділянки передали у власність заздалегідь визначеним громадянам під виглядом реалізації їх права на безкоштовну землю.

Водночас умовою отримання землі у власність було підписання договору про її передачу в оренду приватному агрохолдингу ще до моменту отримання. 

Внаслідок незаконної оборудки у 2017-2021 роках учасники схеми заволоділи 1250 земельними ділянками загальною площею 2493 га, вартість яких на момент вчинення злочину становила понад 291 мільйон гривень. Крім того, фігуранти здійснили спробу заволодіти 3282 га землі вартістю близько 190 мільйонів гривень, однак правоохоронці зірвали плани зловмисників.

"Наразі про підозру повідомили організатору схему, чинному міністру, двом кураторам органів Держгеокадастру та особі, яка сприяла вчиненню злочину. Триває вручення підозр іншим учасникам злочинної схеми", — наголосили у НАБУ.

Нагадаємо, раніше працівники Державного бюро розслідувань викрили групу шахраїв, які видавали себе за працівників Бюро та виманювали в людей гроші.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Події, 23.04.2024 09:32