Фото: Нацполіція

Ошукали громадян Чехії на мільйони гривень: правоохоронці викрили шахрайський сall-центр в Одесі (фото)

Українські правоохоронці ліквідували шахрайський call-центр в Одесі. Злочинна організація ошукала громадян Чехії на 5,5 мільйонів гривень.

Про це повідомляє прес-служба Головного управління Національної поліції в Одеській області.

Вказується, що організатором злочинної схеми був сорокарічний мешканець Дніпра. Він залучив до роботи у call-центрі двох українців та шістьох громадян Чехії, які оголошені в міжнародний розшук за шахрайство. 

Як діяла злочинна схема?

Зловмисники дзвонили мешканцям Чехії, використовуючи підміну номеру. Вони представлялися співробітниками державного контролюючого банківського органу. Під час розмови злочинці переконували потерпілих надати віддалений доступ до свого телефону чи комп’ютера, або ж дізнавалися реквізити банківської карти та переказували кошти на підконтрольні рахунки.

"В декількох випадках шахраї переконали своїх жертв зняти готівку і передати підставному кур'єру, який нібито мав доставити їх у безпечне місце", — зазначили в поліції.

Таким чином злочинній групі вдалося ошукати щонайменше шістнадцятьох мешканців Чехії на понад 5,5 мільйонів гривень. Отримані від протиправної діяльності кошти фігуранти конвертували у криптовалюту або переводити в готівку для покупки елітних авто та нерухомості, які реєстрували на друзів та родичів.

Затримання злочинців

Працівники Кіберполіції встановили місцеперебування й особи злочинців. Правоохоронці провели 23 обшуки, в результаті яких за силової підтримки бійців КОРД, батальйону поліції особливого призначення та оперативників карного розшуку ГУНП в Одеській області затримали дев’ятьох учасників злочинної схеми разом з організатором.

"Під час обшуку вилучили комп'ютерну техніку та мобільні телефони з доказами скоєних злочинів, а також елітні авто фігурантів та понад сто тисяч доларів у різній валюті", — розповіли в прес-службі.

Усі фото: Нацполіція

Усі фото: Нацполіція

Фігурантам оголосили про підозру в шахрайстві, вчиненому в особливо великих розмірах злочинною організацією. Злочинцям загрожує до дванадцяти років позбавлення волі з конфіскацією майна. Іноземні злочинці затримані на підставі доручення прокурора, до суду скеровані клопотання для скерування до суду з метою їх подальшої екстрадиції в Чехію.

Нагадаємо, 23 квітня працівники Державного бюро розслідувань викрили групу шахраїв, які видавали себе за працівників Бюро та виманювали в людей гроші.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Події, 23.04.2024 16:05