Парламент Грузії. Джерело: грузинські ЗМІ

Парламент Грузії ухвалив у першому читанні скандальний закон про "іноагентів"

Парламент Грузії затвердив у першому читанні закон про "іноагентів" — законопроект "Про прозорість іноземного впливу". Документ підтримали 83 депутати, проти не голосував ніхто.

Про це повідомило "Эхо Кавказа".

"Усі міжнародні партнери Грузії закликають Тбілісі відмовитися від затвердження законопроекту, повторно внесеного на розгляд до парламенту. Минулого року документ відкликали після двох днів масових протестів і зіткнень демонстрантів зі силовиками", — йдеться в повідомленні.

Критики вважають законопроект аналогом прийнятого 2012 року в Росії законодавства про «іноземних агентів». Влада Грузії каже, що нічого спільного з російським законом у цього законопроекту немає.

Відповідно до грузинського законопроекту, організаціями, які проводять інтереси іноземної сили, є: непідприємницькі (некомерційні) юридичні особи; мовники; власники ЗМІ, джерелом понад 20% від загального доходу якого протягом календарного року є "іноземна сила".

Вони зобов'язані самі звернутися через Будинок юстиції до Національного агентства публічного реєстру із заявою про реєстрацію як організацію, яка проводить інтереси іноземної сили. Ухилення від реєстрації або неподання фінансової декларації у встановлені терміни тягне за собою штраф у розмірі 25 000 ларі. У разі, якщо організація не усуне упущення в документах, їй випишуть штраф у 10 тисяч ларі; за повторне порушення — 20 тисяч ларі.

Одним із суперечливих положень законопроекту є стаття, згідно з якою Мін'юст Грузії може провести моніторинг для "виявлення організації, яка проводить інтереси іноземної сили або для перевірки виконання будь-якої вимоги" закону. Підставою для моніторингу може стати письмова заява, яка є доносом.

Нагадаємо, що 15 квітня поліція Тбілісі затримала щонайменше чотирьох людей на акції протесту проти так званого закону про "іноагентів". Він викликав обурення громадськості в Грузії.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Світ, 17.04.2024 14:38