Фото: Офіс президента

Президентські вибори у Чехії: Зеленський привітав Павела з перемогою

Колишній генерал НАТО Петр Павел переміг на президентських виборах у Чехії. Глава України Володимир Зеленський привітав Павела з визначною подією.

Відповідна заява президента України Володимира Зеленського з'явилась у Twitter.

"Щиро вітаю Петера Павела з переконливою перемогою на виборах президента Чеської Республіки. Ціную вашу підтримку України та нашої боротьби проти російської агресії. Буду радий тісній особистій співпраці на благо народів України та Чехії та на користь об'єднаної Європи", — зазначив Зеленський.

Зеленський привітав Павела з перемогою

Чому Петра Павела називають "великим другом України"

У 2015-2018 роках Павел очолював Військовий комітет НАТО. Саме він був ініціатором гарячої лінії з Генштабом РФ і мав контакт з начальником російського Генштабу Валерієм Герасимовим у 2017 році. Сторони тоді обговорювали Крим після окупації півострова Росією у 2014 році та війну на Донбасі.

Як очільник Військового комітету НАТО Павел відвідав Україну у 2018 році. А після початку повномасштабного російського вторгнення став активним прихильником військової допомоги Україні. Відзначимо, генерал у відставці, який нині опинився за крок до президентського крісла в Чехії, самостійно збирав кошти для допомоги ЗСУ.

Нагадаємо, чеський Сенат визнав Голодомор 1932-1933 років геноцидом українців.

Політика, 28.01.2023 19:29