Жозеп Боррель. Джерело: Getty Images / Global Images Ukraine

Путін чекає на вибори в США, але війна швидко не закінчиться, — Боррель

Війна Росії проти України швидко не закінчиться. При цьому Євросоюз підтримуватиме Україну до завершення бойових дій. Диктатор Путін зараз чекає на результати президентських виборів у Сполучених Штатах Америки.

Про це заявив Верховний представник Євросоюзу із закордонних справ і безпекової політики Жозеп Боррель під час виступу на сесії Всесвітнього економічного форуму в Ер-Ріяді 28 квітня. Його цитує DW.

За його словами, президент Росії Володимир Путін може відкласти будь-яке рішення "принаймні до президентських виборів у Сполучених Штатах Америки цієї осені".

"Тим часом нам потрібно підтримати народ України. Ми зобов’язалися підтримувати Україну, коли розпочалася війна, ми маємо продовжувати підтримувати Україну, поки українці зможуть чинити опір і поки Путін не вирішить зупинити цю війну", — наголосив Боррель.

Він згадав, як незадовго до початку повномасштабного російського вторгнення, у січні 2022 року, відвідував Донбас і зустрічався з прем'єр-міністром України Денисом Шмигалем.

Тоді в українському уряді йому повідомили, що готуються до вторгнення Росії, та запитали про можливу реакцію з боку ЄС — чи буде Брюссель закликати Україну здатися, чи надасть необхідну для оборони зброю. Дипломат сказав, що не зміг тоді відповісти на таке запитання, але після початку бойових дій, як відомо, Євросоюз розпочав підтримувати Київ.

Європейці "не підуть помирати за Донбас", зазначив Боррель, проте "могли би допомогти українцям перестати помирати за Донбас". Євросоюз, за його словами, надаватиме Україні допомогу до закінчення війни, хоча "це, на жаль, не скоро станеться".

Нагадаємо, минулого тижня Жозеп Боррель заявив, що Україна може зовсім скоро отримати артилерійські снаряди в рамках чеської ініціативи. Перші постачання очікуються наприкінці травня або на початку червня.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Політика, 29.04.2024 08:54