Жозеп Боррель. Джерело: aa.com.tr

Боррель пояснив, чому наразі зарано говорити про відновлення України

Європейські союзники України насамперед повинні думати не про відновлення держави, а про те, як уникнути її руйнуванню. Тому доцільніше придбати для Києва системи Patriot, аніж відновлювати критичну інфраструктуру, яку планує знищити російська армія.

Таку заяву зробив очільник дипломатії Європейського Союзу Жозеп Боррель, пише Le Monde.

Глава дипломатії також відповів на питання, чи може Франція зробити більше для України, ніж Німеччина. На думку Борреля, всі можуть зробити більше, щоб виконати зобов'язання Європи.

"Моя роль полягає не в тому, щоб вказувати пальцем на ту чи іншу країну, а в тому, щоб виробити спільну позицію. Для мене важлива загальна цифра, але я прекрасно розумію, що ця сума складається з дуже різних понять", — заявив дипломат.

Жозеп Боррель наголосив, що проблема не в часі, а в кількості.

"Через рік може бути вже занадто пізно. Перш ніж говорити про відновлення України, ми повинні уникнути її руйнування. Дешевше купити системи Patriot, ніж відновлювати електростанцію, на яку націлилися росіяни", — резюмував глава дипломатії Євросоюзу.

Ситуація з системами Patriot для України

Міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба 10 квітня заявив, що його команда виявила понад 100 доступних Patriot — у деяких сусідніх країнах є більше однієї батареї, яка охороняє порт чи аеродром. Україні потрібно 25 таких систем, щоб створити повний повітряний щит над Україною, але Кулеба спочатку зосереджений на тому, щоб якнайшвидше отримати сім. За його словами, це дозволить охопити найбільші міста України й залишити хоча б одне вільне, щоб бути ближчим до поля бою, де російська авіація завдає ударів по українських військах на землі, використовуючи керовані бомби.

Вже 11 квітня Європарламент відмовився ухвалювати рішення щодо фінансування ради ЄС. Причина — неспроможність країн Євросоюзу забезпечити Україну додатковими системами Patriot.

Своєю чергою речник Повітряних сил Збройних сил України Ілля Євлаш заявив, що Україні для повного захисту неба від комбінованих повітряних атак країни-агресорки Україні необхідно 25 систем Patriot.

Раніше повідомлялось, що Україна отримає від Німеччини ще одну пускову установку до системи протиповітряної оборони Patriot. Це пов'язано з посиленням російських ударів по території України.

Також Дмитро Кулеба заявляв, що системи протиповітряної оборони Patriot, які розташовані в Польщі, можуть прикрити західні області України. Такий розвиток подій розглядають союзники нашої держави.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Війна, 16.04.2024 15:45