Сі Цзіньпін. Джерело: Getty Images / Global Images Ukraine

Сі Цзіньпін під час розмови з Шольцом назвав чотири принципи врегулювання війни в Україні

У вівторок, 16 квітня, канцлер Німеччини Олаф Шольц перебуває з візитом у Пекіні, де зустрічається з лідером Китаю Сі Цзіньпіном. Китайський очільник виклав гостю з Європи чотири принципи врегулювання війни в Україні.

Про це повідомив ВВС із посиланням на державні китайські ЗМІ. Вони оприлюднили "чотири принципи для запобігання виходу кризи в Україні з-під контролю та відновлення миру".

За словами Сі Цзіньпіна, країни повинні зосередитися на:

  • "підтримці миру та стабільності";
  • "утримуванні від пошуку корисливих цілей";
  • "охолодженні ситуацію";
  • "не підливанні масла у вогонь".

"Ми повинні створити умови для відновлення миру й утримуватися від подальшого посилення напруги", — заявив лідер Китаю.

При цьому він наголосив на необхідності "зменшити негативний вплив на світову економіку".

На зустрічі з Шольцом Сі Цзіньпін також наголосив, що "промислові та виробничі ланцюжки Китаю та Німеччини глибоко пов'язані один з одним".

"Взаємовигідне співробітництво між Китаєм і Німеччиною — це не "ризик", а гарантія стабільності двосторонніх відносин і можливість створити майбутнє", — сказав він.

Разом із Шольцом до Китаю в неділю, 14 квітня, прибула велика делегація міністрів і керівників німецьких підприємств.

До речі, "чотири принципи", які стосуються України, перегукуються з торішнім документом Пекіна, в якому містився заклик до "політичного врегулювання конфлікту" (так у Китаї називають війну). Деякі аналітики вважають, що такі підходи дадуть змогу Росії втримати більшу частину захоплених українських територій.

Нагадаємо, нещодавно стало відомо, що російські та китайські фірми по-різному обходять західні санкції. Зокрема, Російська мідна компанія та її китайські партнери ухиляються від податків, торгуючи новою мідною катанкою, замаскованою під брухт.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Політика, 16.04.2024 14:35