Фото: Getty Images / Global Images Ukraine

Європарламент відмовився схвалити фінансування Ради ЄС, поки Україні не нададуть додаткові Patriot

У четвер, 11 квітня, Європарламент відмовився ухвалювати рішення щодо фінансування Ради ЄС. Причина — неспроможність країн Євросоюзу забезпечити Україну додатковими системами Patriot.

Про це повідомляють євродепутати, присутні на засіданні 11 квітня, пише "Європейська правда".

Як вказує видання, колишній прем'єр-міністр Бельгії Гі Верхофстадт з фракції Renew запропонував виключити затвердження бюджету Європейської ради з порядку денного, поки країни-члени не зможуть надати Україні сім систем Patriot. Він підкреслив, що вони зараз дуже потрібні українським військовим. 

Також Верхофстадт нагадав слова глави європейської дипломатії Жозепа Борреля, що європейські країни мають сотню систем Patriot, коли Україна потребує хоча б сім. Пропозицію євродепутата зустріли бурхливими оплесками.

Це рішення називають безпрецедентною подією. Його підтримали 515 євродепутатів, проти були 62.

"Парламент відмовляється виконувати бюджет Ради, поки Європейська рада не ухвалить рішення про підтримку України додатковими протиракетними комплексами Patriot!" — написав Верхофстадт у мережі X.

Євродепутат, екс-прем’єр Литви Андрюс Кубілюс також заявив, що  Європарламент призупинив рішення про фінансування Ради ЄС.

"Щойно: Європейський парламент призупинив рішення про фінансування Ради ЄС через зрив поставок систем Patriot в Україну", — написав він на своїй сторінці у мережі Х.

Нагадаємо, 10 квітня міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба заявив, що його команда виявила понад 100 доступних Patriot — у деяких сусідніх країнах є більше однієї батареї, яка охороняє порт чи аеродром. Україні потрібно 25 таких систем, щоб створити повний повітряний щит над Україною, але Кулеба спочатку зосереджений на тому, щоб якнайшвидше отримати сім. За його словами, це дозволить охопити найбільші міста України й залишити хоча б одне вільне, щоб бути ближчим до поля бою, де російська авіація завдає ударів по українських військах на землі, використовуючи керовані бомби.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Економіка, 11.04.2024 15:16