Колаж TrueUA

Рада ЄС остаточно схвалила надання Україні 50 млрд євро

У середу, 28 лютого, Рада Європейського Союзу схвалила початок програми Ukraine Facility, в рамках якої Україні пообіцяли надати 50 мільярда євро до 2027 року. 

Про це повідомила прес-служба Міністерства фінансів України.

"28 лютого Рада Європейського Союзу схвалила започаткування інструменту Ukraine Facility загальним обсягом 50 мільярда євро на 2024-2027 роки", — йдеться у повідомленні.

Зазначається, що протягом 2024-2027 років Україна отримає близько 39 мільярда євро прямого бюджетного фінансування, з яких понад п'ять мільярдів євро складають гранти.

"Вдячний партнерам з ЄС за надважливе рішення щодо підтримки України. Завдяки подальшій активній роботі уряду України та представників Європейської Комісії в рамках програми, Україна впевнено наближатиметься до свого європейського майбутнього", — зазначив міністр фінансів України Сергій Марченко.

Також в межах інструменту діє механізм перехідного фінансування (Bridge financing), який після підписання відповідних міжнародних договорів відкриє шлях до отримання необхідного фінансування у короткий термін до початку дії Facility. Підписання кредитної угоди та Меморандуму очікується на початку березня. 

Що таке Ukraine Facility

Ukraine Facility — це чотирирічна програма загальним обсягом 50 мільярдів євро. Значна частина цих коштів буде спрямована до держбюджету й допоможе у фінансуванні бюджетного дефіциту. Ще один компонент програми передбачає створення спеціального інвестиційного інструменту для покриття ризиків у пріоритетних секторах. Він дозволить залучити додаткові кошти на інвестиції.

Як відомо, лідери країн Європейського Союзу 1 лютого на спеціальному саміті в Брюсселі схвалили виділення Україні 50 мільярдів євро в рамках програми Ukraine Facility на 2024-2027 роки. А вже 5 лютого Рада ЄС і Європарламент досягли попередньої угоди про створення нового інструменту для підтримки відновлення, реконструкції та модернізації України Ukraine Facility.

Нагадаємо, 27 лютого Європейський парламент схвалив створення фонду допомоги для УкраїниЄвропейський парламент переважною більшістю голосів (536 "за", 40 "проти", 39 "утрималися") схвалив надання нашій державі 50 мільярдів євро.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Політика, 28.02.2024 20:59