Фото: armyinform.com.ua

Україна виявила у світі понад 100 доступних Patriot: скільки просить Київ для захисту міст

Україна наразі потребує постачання семи систем протиповітряної оборони Patriot. Хоча Міністерство закордонних справ виявило понад сотню цих вільних установок по всьому світу.

Таку заяву зробив міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба, пише The Washington Post.

Кулеба сказав, що його команда виявила понад 100 доступних Patriot — у деяких сусідніх країнах є більше однієї батареї, яка охороняє порт чи аеродром, сказав він. Зеленський заявив, що Україні потрібно 25 таких систем, щоб створити повний повітряний щит над Україною, але Кулеба спочатку зосереджений на тому, щоб якнайшвидше отримати сім.

За його словами, це дозволить охопити найбільші міста України й залишити хоча б одне вільне, щоб бути ближчим до поля бою, де російська авіація завдає ударів по українських військах на землі, використовуючи керовані бомби.

Кулеба сказав, що йому "складно зрозуміти" опір деяких країн передачі хоча б однієї зі своїх систем Україні.

Під час нещодавньої зустрічі в Брюсселі, присвяченій 75-річчю НАТО, Кулеба різко сказав присутнім: "Мені шкода, що я зіпсував вечірку з нагоди дня народження, але хто може повірити, що наймогутніший військовий альянс у світі не може знайти сім батарей Patriot, щоб забезпечити їх єдиній країні у світі, яка щодня бореться з балістичними атаками?"

Кулеба пожартував, що "найщасливішими" міністрами на зустрічі були ті, хто зміг сказати, що в них у країні немає батарей Patriot. "Але ті, хто це робить, почуваються некомфортно", — сказав він.

Нагадаємо, Німеччина 4 квітня ініціювала пошук наявних систем протиповітряної оборони Patriot для України. Відповідна інформація була оголошена на зустрічі Ради Україна-НАТО у штаб-квартирі Альянсу в Брюсселі.

Раніше Дмитро Кулеба повідомив, що країни Заходу досі не передали Україні достатньо систем протиповітряної оборони. За його словами, щоб змінити ситуацію, потрібна політична воля. У інтерв'ю Reuters глава МЗС зазначив, що у партнерів є в наявності понад 100 зенітних ракетних комплексів Patriot, але вони не готові передати для потреб України, навіть п'ять-сім додаткових систем.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Війна, 10.04.2024 23:53