Фото: Pexels

Степанів день: історія та традиції свята

За новим церковним календарем 27 грудня християни вшановують пам'ять мученика Стефана. Святий відомий, як істинний шанувальник християнської віри, який постраждав за Господа у віці 30 років. Раніше це свято відзначали 9 січня, але цього року традиції змінилися, адже Православна церква України перейшла на новий календар. 

TrueUA розповідає про життя святого та традиції у Степанів день.

Святий мученик Степан: що відомо про святого

Святий по вірі відносився до євреїв-елліністів. Коли образ Святого Духа з'явився апостолам, Християнська церква набула більшого впливу і повноваження. Проповідники вирішили вибрати сімох людей-помічників. Степан виявився одним з них. За вміння проникати словом в душу парафіян і сильну віру, через деякий час його призначили на посаду архідиякона. Потім йому дозволили проповідувати.

Степан вів свою діяльність на території міста Єрусалиму. Уміння підбирати потрібні слова під час проповіді та звертати увагу парафіян на чудеса Божі, що дуже не подобалися фарисеям. Святого схопили та судили, а підкуплені свідки розповіли, що у своїх проповідях він згадував Бога і Мойсея нехорошими словами.

Суд виніс вирок — Стефана засудили до страти. Його відвезли за місто та побили камінням. Від отриманих травм святий помер, а його тіло вирішили залишити на поталу звірям. Однак прийшли християни та таємно поховали святого. Після страти святого через деякий час в Єрусалимі почастішали напади на віруючих християн.

Фото: afisha.bigmir.net

Фото: afisha.bigmir.net

З 560 року його прах перепохований у римській церкві Сан Лоренцо фуорі ле Мура. Традиційно, Степан зображається з мученицьким вінцем на голові. Рембрандт зобразив його муки у роботі "Побиття камінням святого Степана".

Степанів день: традиції цього дня

Наші предки шанували святого Степана як покровителя худоби. Здавна пастухи у Степанів день укладали договір з селянами, а тому з'явилася в народі приказка: "Степанів день пастуха рік годує". 27 грудня продовжуються Святки, а тому у цей день ходять до сусідів, родичів, друзів. Цього дня усі збираються за святковим столом та співають колядки. 

Зазначимо, з 1 вересня Українська греко-католицька церква та Православна церква України відзначають всі нерухомі свята за новим церковним стилем. Перехід для обох конфесій означає, що дати свят, які щороку відзначаються в одну і ту ж дату, зміщуються на 13 днів. Дати рухомих свят, тобто Великодня і залежних від нього, залишаються поки незмінними.

Додамо, за даними опитування Центру Разумкова, в Україні 50% християн вважають перехід Православної церкви України на новоюліанський календар позитивним рішенням. Проте 15% українців ставляться до цього негативно. 

Нагадаємо, раніше ми писали, коли колядують, щедрують та посівають у 2023-2024 роках. Ознайомтеся, щоб не пропустити цих важливих днів.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Lifestyle, 27.12.2023 06:43