Фото: pixabay

Собор Пресвятої Богородиці: історія та традиції свята

У вівторок, 26 грудня, християни відзначають Собор Пресвятої Богородиці. Раніше це свято відзначали 8 січня, але цього року традиції змінилися, адже Православна церква України (ПЦУ) перейшла на новий календар. Цього дня церква прославляє Богоматір, яка народила Сина Божого Ісуса Христа.

TrueUA розповідає про історію та традиції цього свята.

Собор Пресвятої Богородиці: історія свята

Свято має дуже давнє походження. Воно з'явилося ще за ранніх часів Християнської Церкви. Собором цей день називається тому, що на відміну від окремих свят на честь Богородиці 26 грудня відбувається загальне (соборне) святкування й інших осіб, які близькі Пресвятій Діві Марії та Господу Ісусу Христу. Воно присвячене Святому сімейству — Діві Марії, Святому Йосипу та названому брату Христа, Якову. Воно не менш важливе для вірян, ніж Різдво, адже присвячене тій, яка стала матір'ю Спасителя.

За біблійною легендою, після народження Христа Святе сімейство відвідало храм Соломона, здійснило очищення немовляти та повернулося додому в Назарет. Там Йосип отримав звістку від Ангела про те, що цар Ірод хоче вбити немовля Ісуса, тому наказав знищити всіх первістків віком до двох років. Вже наступного дня Йосип, Марія та маленький Ісус покинули свій дім і вирушили до Єгипту.

Крім Діви Марії Церква також вшановує пам'ять інших осіб, близьких до Ісуса Христа — Йосипа, пророка Давида — предка Христа, і святого Якова — сина Йосипа від першого шлюбу, брата Господнього.

Традиції на Собор Пресвятої Богородиці

За традицією сьогодні вся сім'я збирається разом, щоб промовити молитву на честь Діви Марії. Вважалося, що це свято для жіноцтва важливіше, ніж Різдво, оскільки пов'язане з Матір'ю Божою.

У деяких місцевостях на Галичині до сходу сонця запалювали на подвір'ї дідуха та перестрибували через вогонь. Наші предки називали цей день "Бабині каші". А все тому, що цього дня жінки варили кашу, пригощали нею гостей, породіль, повитух та вагітних. Їм дарували різноманітні подарунки, за їх здоров'я молилися.

Зазначимо, з 1 вересня Українська греко-католицька церква та Православна церква України відзначають всі нерухомі свята за новим церковним стилем. Перехід для обох конфесій означає, що дати свят, які щороку відзначаються в одну і ту ж дату, зміщуються на 13 днів. Дати рухомих свят, тобто Великодня і залежних від нього, залишаються поки незмінними.

Додамо, за даними опитування Центру Разумкова, в Україні 50% християн вважають перехід Православної церкви України на новоюліанський календар позитивним рішенням. Проте 15% українців ставляться до цього негативно. 

Нагадаємо, раніше ми писали, коли колядують, щедрують та посівають у 2023-2024 роках. Ознайомтеся, щоб не пропустити цих важливих днів.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Lifestyle, 26.12.2023 03:52