Фото: poltavshchyna.in.ua

У Кабміні готують підвищення тарифу на електроенергію: нардеп озвучив цінові рамки

У Кабінеті міністрів розглядають можливість підвищення тарифів на електроенергію для населення з 2,64 до 3,5-4 грн/кВт-год. Це питання ще буде обговорюватись в українському уряді.

Таку заяву в ефірі телемарафону зробив перший заступник голови парламентського комітету з питань енергетики Олексій Кучеренко.

"Уряд реально готує підвищення ціни на електроенергію для населення. Мій прогноз, що це відбудеться з першого червня. Я знаю, що обговорюється ціна в діапазоні 3,5-4 гривень. Тобто приблизно у півтора раза", — заявив він.

Кучеренко також повідомив, що триватимуть обговорення з урядом, аби він оприлюднив розрахунки нового тарифу на електроенергію.

Тарифи на електроенергію

Прем'єр-міністр України Денис Шмигаль на засіданні уряду 26 квітня заявив, що до 31 травня 2024 року залишається незмінною вартість електроенергії. Отже, ціна на світло для населення становитиме 2 гривні 64 копійки за кіловат.

"Залишаємо цю ціну без змін. Положення про покладання спеціальних обов’язків на учасників ринку електричної енергії буде продовжено до 31 травня", — заявив прем'єр.

Своєю чергою заступниця міністра енергетики Світлана Гринчук також заявила, що на сьогодні в Україні тарифи на електроенергію для побутових споживачів переглядати не планується. 

Посадовиця наголосила, що відомство продовжує слідкувати за енергетичною ситуацією. Вона зауважила, що зараз в Україні є об'єкти, які частково можна відновити. Крім того, Міненерго працює з партнерами щодо поставки необхідного обладнання та шукає його в себе на резервах.

Тарифи на газ

У квітні затвердили постанову, яка зберігає пільгову ціну на газ для постачальників тепла і гарячої води для населення до кінця літа. До того ж компанія "Нафтогаз" продовжила дію пільгового тарифу на блакитне паливо для населення. Відповідно ціна на газ у травні буде складати сім гривень 96 копійок за куб.

"Цього місяця ми затвердили постанову, яка зберігає пільгову ціну на газ для постачальників тепла і гарячої води для населення до кінця літа", — зазначив він.

Тарифи на водопостачання

Ціни на воду у травні також не зміняться, попри те, що НКРЕКУ неодноразово намагалася збільшити тарифи на цей вид комунальних послуг. Проте, варто звернути увагу на те, що у кожному регіоні вартість водопостачання різна. Це залежить одразу від кількох факторів: вартості електроенергії, доступу до водних ресурсів, ціни на реагенти тощо.

Нагадаємо, в Україні завершився опалювальний сезон. Для більшості українців субсидії з травня будуть перепризначені автоматично. Проте деяким громадянам все ж таки доведеться подавати документи заново. Детальніше — у нашому матеріалі.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Економіка, 09.05.2024 19:57