Фото: depositphotos

Яке церковне свято 19 квітня: кого сьогодні вшановують віряни

У п'ятницю, 19 квітня, за новим церковним календарем християни вшановують святого преподобного Івана Печерника. Ще його називають Іваном Старопечерником. 

TrueUA розповідає детальніше про це церковне свято.

Що відомо про життя святого Івана

Про життя святого відомо зовсім мало. Жив він у XVIII столітті. У молодому віці він залишив буденне життя, щоб займатися пошуками духовенства. Для цієї місії Іван Старопечерник вирушив до лаври святого Харитона, яка була розташовувалася неподалік Мертвого моря та вважалася однією з найдавніших в Палестині. Тут святий поселився у печері.

Він весь час молився та писав пісні для богослужінь. За це Іван Старопечерник отримав духовний сан.

Іван Старопечерник

Іван Старопечерник. Джерело: ukr.media

У цей день в храмах проводяться служіння на честь преподобного. Згідно з традицією, до нього зверталися з проханням зберегти господарство від крадіжки або знайти винного у крадіжці.

Що не варто робити у цей день

  • Бездітній жінці потрібно піти до церкви та щиро помолитися.
  • Не можна лаятися та сваритися.
  • Цього дня не можна вживати молочні продукти, м'ясо та яйця, оскільки триває Великий піст.
  • Також заборонено вживати алкоголь та влаштовувати гучні святкування.

Варто зазначити, що митрополит Переяславський і Вишневський Олександр раніше пояснював, що рішення про дотримання новоюліанського календаря буде не обов'язковим для всіх, тобто примусово його нав'язувати нікому не будуть. Це означає, що якщо певні парафії захочуть звершувати богослужіння за старим стилем, який діє сьогодні, вони зможуть це робити. Аби убезпечити ПЦУ від розколу, буде даний перехідний період під час впровадження новоюліанського календаря.

Нагадаємо, раніше TrueUA розповідавколи у 2024 році розпочався Великодній піст та якого харчування варто дотримуватися у цей період. Детальніше — у нашому матеріалі.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими
Lifestyle, 19.04.2024 09:46