Фото: соцмережі

Звільнення працівників за ініціативою роботодавця: Рада встановила для цього додаткові підстави

У четвер, 25 квітня, Верховна Рада встановила додаткові підстави для звільнення працівників за ініціативою роботодавця. Народні обранці проголосували в цілому за законопроект №7731, який встановлює додаткові підстави для розірвання трудового договору.

Про це повідомив нардеп Олексій Гончаренко.

Відтепер однією з нових підстав для звільнення працівника з ініціативи роботодавця став вирок суду, згідно з яким його засуджено до позбавлення волі або іншого покарання, що унеможливлює продовження роботи, або що призвело до втрати довіри роботодавця до працівника.

Для звільнення з боку роботодавця також можуть стати дії працівника, які сприяють державі-агресору, на об'єктах стратегічного значення та невиконання правил внутрішнього трудового розпорядку.

Відповідно до тексту законопроекту до другого читання, у зв'язку з випадками колабораціонізму, зокрема, на підприємствах критичної інфраструктури, пропонується дати роботодавцю право розірвати трудовий договір у разі якщо:

  • законної сили набрав вирок суду, яким працівника засуджено (крім звільнення від відбування покарання з випробуванням) за вчинення злочину проти основ національної безпеки України;
  • працівник не виконує правил поведінки на підприємстві, в установі, організації.

"В першу чергу йдеться про те, щоб захистити стратегічні обʼєкти та підприємства критичної інфраструктури від дій на користь РФ. Але є багато питань до формулювань в цьому законопроекті", — пише нардеп.

Нагадаємо, в Україні з'явився сайт із пошуку вакансій у сфері відбудови й транспорту. Він має назву "Робота та відновлення". Тут можна знайти пропозиції від роботодавців, залучених до відновлення територій та інфраструктури країни. На порталі розміщені вакансії в галузях транспорту, зв'язку, будівництва та відбудови в цілому.

Додамо, в Україні з початку 2023 року покращується ситуація на ринку праці. За даними Державної служби зайнятості, у серпні рівень офіційного безробіття в Україні впав до чергового історичного мінімуму. У зв'язку з цим потреба роботодавців у працівниках зросла.

За даними Нацбанку, ринок праці в Україні перебуватиме у досить стабільному становищі. Більшість роботодавців в основних секторах економіки найближчим часом планує зберегти кількість своїх співробітників на поточному рівні. Проте деякі компанії через падіння доходів та інші причини звільнятимуть працівників з посад.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Політика, 25.04.2024 15:54
Фото: соцмережі