Фото: Getty Images / Global Images Ukraine

АВС News: Ізраїль завдав повітряного удару по території Ірану

У ніч на 19 квітня армія оборони Ізраїлю атакувала з повітря територію Ірану. Тегеран повідомив про збиття низки безпілотників біля міста Ісхафан.

Про це повідомляє ABC News.

Ізраїльські ракети влучили в об'єкт в Ірані, зазначило видання з посиланням на чиновника США. Своєю чергою інформаційне агентство Ірану Fars зазначило, що біля аеропорту Ісфахан пролунали вибухи, проте їхня причина невідома.

"Причина цих звуків поки невідома, і розслідування триває, доки не будуть встановлені точні деталі інциденту", — йдеться у повідомленні агентства.

Невдовзі Fars повідомило про три вибухи, які прогриміли біля військової авіабази Шекарі поблизу Ісфахана.

Згодом іранські військові заявили про збиття кількох БпЛА і наголосили, що "на цей момент не було ракетної атаки" по державі.

"Декілька безпілотників були успішно збиті протиповітряною обороною країни, наразі немає повідомлень про ракетну атаку", — заявив речник космічного агентства Ірану Хоссейн Даліріан.

В Ісхафані розташовані ядерні об'єкти

Цікаво, що у провінції Ісхафан розташовані кілька ядерних об'єктів Ірану, зокрема центр іранської програми зі збагачення урану Натанз. При цьому Ізраїль повідомив США, що не розглядає ракетні атаки на іранські ядерні об'єкти, зазначає CNN з посиланням на високопоставленого американського чиновника.

Тим часом влада Ірану призупинила польоти над містами Ісфахан, Шираз і Тегеран. У столичному аеропорту Імама Хомейні скасовані усі авіарейси. За інформацією CNN, кілька рейсів були перенаправлені над повітряним простором Ірану.

Атака Ірану на Ізраїль: що відомо

Увечері в суботу, 13 квітня, Іран запустив по території Ізраїлю сотні безпілотників у відповідь на ракетний удар по іранському консульству в Дамаску.

Прем'єр-міністр Ізраїлю Біньямін Нетаньягу заявив, що Ізраїль готовий до прямого нападу й відповість тим же. Ізраїльські військові ідентифікували вже понад 100 іранських дронів. Там також заявили про збиття балістичних ракет на підльоті до країни.

Times of Israel з посиланням на "12 канал" повідомив, що Ізраїль також почав перехоплювати іранські безпілотники над Йорданією та Сирією. За даними ABC News, Іран міг запустити близько 150 ракет — 80 штук у першому запуску і близько 70 — у другому

Генсек ООН Антоніу Гутерреш засудив напад Ірану на Ізраїль. Він закликав до негайного припинення бойових дій, висловивши глибоку тривогу щодо можливості руйнівної ескалації у всьому регіоні.

Своєю чергою США планують притягнути Іран до відповідальності. Водночас Палата представників Сполучених Штатів Америки терміново розгляне проект закону із допомогою Ізраїлю через атаку Ірану.

Нагадаємо, про те, що Іран завдасть удару по Ізраїлю, повідомлялося ще кілька днів тому західними ЗМІ. Вказувалося про ракетну або дронову атаку на військові та урядові об'єкти в країні.

Своєю чергою міністерство закордонних справ Німеччини звернулося до своїх громадян, які наразі перебувають в Ірані, та закликало їх негайно покинути країну.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Світ, 19.04.2024 06:43