Фото: САП

Екс-радника Офісу президента підозрюють у привласненні майже 100 млн грн "Укрзалізниці"

Національне антикорупційне бюро та Спеціальна антикорупційна прокуратура викрили організовану групу на акціонерному товаристві "Укрзалізниця", яка заволоділа 94,7 мільйона гривень на закупівлях трансформаторів за завищеними цінами. Організатором схеми є колишній радник Офісу президента України.

Про це повідомила прес-служба САП.

Зауважимо, правоохоронці не вказують імен та прізвищ фігурантів. Проте за даними видання LB.ua, організатором групи став колишній позаштатний радник Офісу президента та посадовець Служби безпеки України Артем Шило.

Відтак, у САП зазначили, що організована група була створена у 2021 році з метою контролю за грошовими коштами АТ "Укрзалізниця". 

"Впродовж червня — грудня 2022 року керівник групи через підконтрольних службових осіб АТ "Укрзалізниця" забезпечив обрання наперед визначеної компанії постачальником силових трансформаторів. Постачання трансформаторів відбувалося за завищеною вартістю. Як підставу для відхилення пропозицій інших учасників закупівлі зі значно вигіднішими ціновими умовами використано лист "Щодо загроз державній безпеці. При цьому керівник злочинного угрупування умисно проігнорував громадянство контролера компанії, яка "виграла" тендер, та його зв’язки з РФ", — йдеться у повідомленні.

Ексрадника Офісу президента підозрюють у привласненні коштів Укрзалізниці

Фото: САП

При цьому, як з’ясувало слідство, самі трансформатори закуповувались через фірму-прокладку у виробника, яким частково володіли юридичні особи з РФ, та перепродавались УЗ за вдвічі завищеною ціною. Як наслідок, "Укрзалізниця" зазнала збитків на суму 94,8 мільйона гривень, якими заволоділи учасники злочину.

"Наразі затримано лідера, співорганізатора та двох учасників організованої групи.Попередня правова кваліфікація: ч. 3 ст. 27 ч. 5 ст. 191, ч. 5 ст. 27 ч. 5 ст. 191 КК України", — додали у САП.

Нагадаємо, у Києві затримали колаборанта, який постачав росіянам матеріали для будівництва "зубів дракона" на окупованій території України. Наразі чоловік перебуває під вартою.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Події, 02.04.2024 10:59