Фото: Pixabay

"Інспірований Кремлем": Держдеп розкритикував грузинський законопроект про "іноагентів"

Державний департамент США розкритикував плани парламенту Грузії ухвалити законопроект "Про прозорість іноземного впливу" та закликав країну відмовитися від цієї ініціативи.

Зокрема, речник Держдепу США Метью Міллер у своїй заяві наголосив, що Америка глибоко розчарована рішенням парламенту Грузії просувати інспіроване Кремлем законодавство про "іноземний вплив".

"Ухвалення цього закону може поставити під загрозу прогрес Грузії на шляху до ЄС. Ми разом із нашими європейськими союзниками закликаємо Грузію не приймати законодавство, яке суперечить бажанням переважної більшості громадян Грузії — прагненню повністю інтегруватися в ЄС", — зауважив речник Держдепу.

Міллер також зазначив, що у тому випадку, якщо законопроект буде ухвалено, це може обмежити свободу вираження думок та зашкодити незалежним ЗМІ, які працюють над забезпеченням доступу грузинів до високоякісної інформації.

"Таке натхненне Кремлем законодавство не є прийнятним, якщо метою є сприяння прозорості. Ми закликаємо всі сторони захистити право на мирні зібрання", — резюмував посадовець.

Законопроект "Про прозорість іноземного впливу": що відомо

У березні 2023 року засідання комітету парламенту Грузії з юридичних питань, де заявлено обговорення проєктів закону про "іноагентів", розпочалося із сутичок між депутатами.

Як зазначалося, на початку квітня виконавчий секретар керівної партії "Грузинська мрія" Мамука Мдінарадзе заявив про повернення уряду до розгляду законопроекту про "іноагентів". Через повторне ініціювання законопроекту в Тбілісі відбулися акції протестів. Критики вважають його аналогом ухваленого у 2012 році в Росії законодавства про "іноземних агентів".

Грузинська влада каже, що нічого спільного з російським законом у представленому законопроекті немає. Президентка Грузії Саломе Зурабішвілі наголосила, що накладе вето на закон про іноземних агентів у разі його ухвалення.

Своєю чергою ООН, Європа та США закликали уряд Грузії відкликати повторно ініційований законопроект про "іноземних агентів".

Нагадаємо, у парламенті Грузії 15 квітня під час обговорення законопроекту "Про прозорість іноземного впливу" сталася бійка між депутатами. Законодавці мають різне бачення щодо так званого закону про іноагентів.

17 квітня парламент Грузії у першому читанні ухвалив скандальний закон про "іноагентів". Президентка Саломе Зурабішвілі заявила, що накладе вето.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Світ, 18.04.2024 20:20